Animációs filmek soproni fóruma

Többek között Inverness, Galway, Girona, Córdoba és Arles után most Sopronban rendezik meg az unió égisze alatt húsz éve megszületett Cartoon Forumot, Európa legnagyobb animációs konferenciáját és projektvásárát. Szeptember 14. és 17. között a Cartoon Forumon hatvanhárom animációs mutathatja be legújabb munkatervét; hét magyar projekt is lehetőséget kapott. A konferencia számos szempontból nagy lehetőség az országnak, de, ahogy mondani szokás, nincsen rózsa tövis nélkül.

Makrai Sonja
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ilyen professzionális fórumot, ahol a szakma meghatározó, vezető személyei vesznek részt, Európa bármely országából könnyen megközelíthető városban szokás megrendezni, ahol megfelelő színvonalú szállodák, konferencia-központ, logisztikai háttér áll rendelkezésre. Eredetileg Pécsen, az Európa kulturális fővárosa program részeként rendezték volna meg a Magyar Cartoon Forumot, de tavaly év elején a városvezetés lemondta a rendezvény fogadását, mivel már akkor tudott volt, hogy a konferencia-központ és az egyik elvárt nagyságú, felszereltségű szálloda nem épül meg a fórum idejére. Így esett végül a választás Sopronra. A város bár készpénzzel nem tudta támogatni a konferencia megrendezését, de számos egyéb módon és széles körű szolgáltatási háttér biztosításával segíti azt. Hogy a Cartoon Forumot Magyarországon rendezzék meg, Erkel Andrásnak, az Európai Unió Media program Cartoon szervezetének magyar igazgatósági tagjának köszönhető. Ő 2004 óta lobbizik azért, hogy Magyarország legyen a rendező. Több mint hétszáz befolyásos szakember, az uniós tagországok szinte valamennyi televíziójának igazgatója, programigazgatója, internetes és mobilcégek felsővezetői, forgalmazók, befektetők érkeznek a városba, az eseményről pedig várhatóan ötven külföldi televíziós stáb tudósít.
A Cartoon Forumra beválogatott hatvanhárom projekt között hét magyar tervet is találni, ebből hármat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakosai készítettek. Magyarország így az európai országok közül a második legtöbb produkcióval került be a programba. A legnagyobb európai animációs filmdíjat, az Európai Filmakadémia díjának megfelelő Cartoon D’Ort is a konferencia alatt adják át a Fertőrákosi Kőfejtő Színházban.
A kísérőprogramok összeállításánál mindig a fogadó ország kulturális, idegenforgalmi értékeinek felmutatása a cél, hogy az országok között hosszú távú együttműködés alakulhasson ki, hisz a fórumra nem csak animációra szakosodott vezetők érkeznek. A magyarországi Cartoon Forumon fellép majd a Muzsikás együttes, Cakó Ferenc homokanimációs bemutatót tart, a csoport ellátogat a kismartoni Esterházy-kastélyba, illetve borkóstolóra a Weininger pincészetbe. A fórum ideje alatt a város nagyközönsége Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl rajzfilmsorozat rendezőjének kiállítását tekintheti meg, és animációs vetítéssorozat lesz fiatal magyar rajzfilmesek, illetve a Cartoon D’Or korábbi nyertes filmjeiből. Ezek a programok mind nyilvánosak.
A több mint 1,5 millió eurós szervezési költség ötven százalékát fedezi az uniós Media program, de az EU szabályai szerint a fogadó országnak kell előteremtenie a költségvetés harminc százalékát állami, regionális és helyi forrásokból, valamint szponzori támogatásokból.
Néhány nappal a kezdés előtt az előírt pénzösszeg még mindig nem gyűlt össze teljesen. A Magyar Mozgókép Közalapítvány volt kuratóriuma harmincmillió forinttal szállt be a költségekbe.
Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetője is a program mellé állt, tízmillió forint gyorssegélyt biztosított a szervezőknek. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára hárommillió forinttal segített, de még mindig nagy a hiány. Ezt már csak a remélhetően sikeresen megrendezett vásár után lehet/kell előteremteni. Ez már csak azért sem vet ránk jó fényt, mert Magyarország 2011 első fél évében tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A második félévi EU-elnökséget adó lengyel Sopotban, ahol a következő Cartoon Forumot rendezik, már most előteremtették a megrendezéshez szükséges pénzösszeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.