ANNO

MN
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

63 éve
A kisgazdapárt belső ellenzéke
Csütörtökön délután összeült a jelölőbizottság. A hivatalos listán kívül egy ellenzéki lista is kialakult. A kisgazdapárt nagyválasztmánya kora délután befejezte a szavazást. Kilenc óra felé Dobi István, a párt elnöke bevonult a választmány ülésére. Utána bejelentette, hogy a megejtett választások eredményeképpen 242-en szavaztak az ellenzéki listára és 216-an a hivatalos listára. Mivel ő az ellenzéki listán megválasztott tisztikarral nem tud együttműködni, bejelenti az elnökségről való lemondását. Dobi ezután elhagyta az üléstermet. Dobi lemondása után Erőss János, az ellenzéki listán megválasztott ügyvezető alelnök és Pártay Tivadar főtitkár kijelentették hajlandóságukat, hogy lemondanak. A nagyválasztmány tudomásul vette, hogy az újonnan megválasztott tisztikar lemondott. A lemondás elfogadása után négytagú bizottságot küldtek ki, amelynek tagjai Dobi István elnökkel tárgyalásokat folytattak annak tisztázására, kikből óhajtja a Független Kisgazdapárt vezetőségét összeállítani.
1947. szeptember 13., szombat

54 éve
Festetics György a pincében
Nem kell azt gondolni, hogy valamelyik Festetics ivadék hazajött nyugatról, és most penészes pincében tengeti az életét. Halott Festetics György áll a keszthelyi múzeum pincéjében, bronzba öntve, mellette eke, a földművelés szimbóluma, s a gróf zöldes patinával borított fejét ijedten fel-felüti, ha nyílik az ajtó. Eddig kétszer akarták öntödébe vinni, hát most fél. A keszthelyiek még emlékeznek arra, hogy ez a szobor ott állt a gimnázium előtt. Néhány évvel ezelőtt azonban egyik éjszaka eltűnt. Azóta nem látott napvilágot a keszthelyi Helikon-ünnepségek fővédnöke, a híres Georgikon megteremtője, a magyar mezőgazdaság egyik úttörője. Igazságtalanság ez, haladó hagyományaink megcsúfolása. Most, amikor a Hazafias Népfront nemzeti múltunk értékeinek megbecsüléséért harcol, ideje lenne, ha Festetics Györgyöt is „rehabilitálnák”, és méltó helyen felállítanák a szobrát. Például a parkban. Legalább ennyivel tartozunk neki és önmagunknak is.

Hírek
Szennylúgos megoldással műutat készítettek Bajcsán. A bekötőútról 10-12 centiméter vastagságban lehántották a földet, szennylúggal keverték, majd ismét visszahelyezve, hengerelés után kőkeménnyé vált. Tartósságát a szakemberek most figyelik.

A Vas megyei Nemeskoltáról jelentették, hogy Joó Gyula udvarán kivirágzott a cseresznyefa. Huszonöt-harminc virág pompázik rajta. A község határában másodszor virágzott ki az akácfa is.

Megkezdik a porózus talpú férfiszandálok és a PVC-szandálok gyártását a Szombathelyi Cipőgyárban 1957 első negyedévében.

Ügetőverseny ma délután öt órakor.
1956. szeptember 12., szerda

42 éve
Szovjet lapok Csehszlovákiáról
A Lityeraturnaja Gazeta tudósítója személyes élményéről számol be. A prágai Blanik moziban megtekintette a 36. számú filmhíradót, amely célzatosan összeválogatott képeivel káros érzéseket szít fel, ferde megvilágításba helyezi a szövetséges hadseregeket. A Pravda tudósítói is számos példát hoznak fel. Kromeriz városban például a Vörös Hadsereg útjának más nevet adtak. Olomucban átkeresztelték a Moszkva mozit. Szergej Kovaljov szovjet publicista a Pravda szerdai számában elemezte a csehszlovákiai szocialistaellenes erők taktikaváltoztatását. A békés ellenforradalom taktikája rendkívül cselszövő taktika, mert arra épül, hogy a szocializmus megjavítására való hivatkozással félrevezesse az ország tömegeit. Ez téveszti meg külföldön is a hiszékeny embereket – állapítja meg Kovaljov.
1968. szeptember 12., csütörtök
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.