Aranka néni függőkertje

Fehér Boldizsár
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki könnyen maga elé tudja képzelni azokat a hátizsákos, szandálos, mindenre elszánt turistákat, akik fáradságot nem ismerve száguldanak végig a kötelező látnivalókon, a nyaralást pedig szigorú ütemtervhez igazítják. Pihenés kizárva. És persze mindegyiküknél van útikalauz, afféle nyaralási kézikönyv, amelyik megmondja, mit érdemes a fotóalbumba tenni. Mivel a túlzott komolyság könnyen válhat vicc forrásává, érthető, mi inspirálta munkára A föld 99 legkevésbé ismert csodája című könyv szerzőit. A stand-up comedy műfajból megismert Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely és Pataki Balázs ezen az ötleten elindulva gyűjtötte össze „a világ eddig elfeledettnek hitt, ám meg sem épült csodáit”.
Az útikönyvek megszokott stílusában, a helyszínek történelmi hátterének bemutatásával ismerhetjük meg például a Tausendwasser-házat, amelynek látványa annyira rettenetes, hogy az építész, Kurt Tausendwasser is csak háttal volt képes megrajzolni a terveket; a kínai Din-Sey-landet, a világ legnagyobb szórakoztatópark-utánzatát, ahol Miki egér, Shreck és Donald kutya fogadja a látogatókat, vagy a Péter Cár Sarkkutató Művelődési Házat, ahol Michael Flatley tízperces produkciója után cipője vasánál fogva a színpadhoz fagyott. Az öt kontinens mellett külön olvashatunk Magyarországról, benne többek között Kovács Ignáczné, Aranka néni függőkertjével a Benczúr utca 3.-ban. Dicséretet érdemelnek a könyv illusztrációi, amelyeket Erdélyi Mihály, Sáros Dávid és Csörögi Edit készítették, és legalább olyan találóak és szellemesek, mint maguk a szövegek. Mivel nem kis részben járultak hozzá a könyv élvezetéhez, megérdemelték volna, hogy az ő nevük is kikerüljön a borítóra a szerzőké mellé.
A kötetet minden otthon ülő világutazónak ajánljuk – olvasható a fülszövegen. Mivel a könyv érdekes és szórakoztató, bátran lehet ajánlani mindenki másnak, a könnyű, az abszurd vagy akár a fekete humor kedvelőinek is.
(Hadházi László–Kovács András Péter–Litkai Gergely–Pataki Balázs: A föld 99 legkevésbé ismert csodája. Glória Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 4980 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.