Átalakítja a PSZÁF a biztosítók egy részét

Csécsi László
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a biztosítóegyesületek működésének szabályait. Binder István, a felügyelet szóvivője lapunknak elmondta: a módosításokról szóló vitaanyaghoz a biztosítóknak szeptember 20-ig kell elküldeniük a véleményüket, jelenleg a szereplők közötti konzultáció zajlik.
A vitaanyag szerint a változtatásokra egyebek között azért van szükség, mert az egyesületek kockázatosabbak a többi biztosítónál. – Ha egy egyesület pénzügyi lejtőre kerül, akkor egy idő után senkinek sem lesz érdeke, hogy azt megmentse, sőt a tagoknak ilyenkor sokkal inkább az egyesület elhagyása, mintsem a megmentése az érdeke – áll a vitaanyagban.
A probléma megoldására háromféle javaslatot is tettek. Az első elképzelés elkülönítené a tagokat és a tulajdonosokat, így a bajba jutó biztosítók mögött ez utóbbiak állnának biztosítékként. A második forgatókönyv szerint maguk a tagok vállalnának garanciát. Ekkor a tagokat pótdíj befizetésére lehetne kötelezni az egyesület bajba kerülése esetén. A harmadik út a felügyelet szerint az lehetne, ha egy úgynevezett „külső garantőrt” vonnának be, vagyis egy pénzügyi intézmény állna az egyesület mellé, és ha kell, kihúzná a bajból. A kezességvállalók hiánya legutóbb akkor mutatkozott meg, amikor a MÁV ÁBE Biztosító csődjénél a tagok leszavazták a pótbefizetést, mert nem állt érdekükben további pénzeket tenni a társaságba.

Újabb büntetések. A PSZÁF tegnap 100-100 ezer forintra bírságolta a Groupama Garancia Biztosítót, valamint az Allianz Hungária Biztosítót a fogyasztóvédelmi szabályok megsértése miatt. Az Allianz Hungária Biztosító túl későn reagált a panaszokra. A Groupamát arra szólította fel a PSZÁF, hogy az ügyfelekkel ismertesse a biztosítási szerződések pontos tartalmát, továbbá az életbiztosításoknál aktualizálja a nyilvántartását, hogy abban pontosan szerepeljenek a be- és kifizetések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.