Autóút épülhet Kassa és Miskolc között

Tolcsvai L. László
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi autóutat épít Szlovákia Kassa és Tornyosnémeti között a magyar határig. Ez a 14,2 kilométeres szakasz közvetve összeköti Lengyelországot, északi szomszédaink keleti régióit, valamint Magyarországot és Romániát. Az új autóút jelentősége tehát különösen kiemelendő – fogalmazott a Kenyhecen megtartott tegnapi alapkőletételnél Iveta Radicová szlovák miniszterelnök. A 77 millió eurós beruházás elindítása kapcsán a szlovák kormányfő megállapította: bízik abban, hogy a két nemzet közti gazdasági kapcsolatokat is élénkíti majd az új autóút. Iveta Radicová megköszönte Konkoly Józsefnek, az ezerlelkes Kenyhec polgármesterének azt a közreműködést, ami alapján az autóút 2012 végétől átszelheti a kisközség mintegy hatszáz hektáros, tucatnyi gyárüzemnek helyet adó ipari övezetét.
Miskolc polgármestere, Káli Sándor úgy tudja, a borsodi megyeszékhely és a kenyheci autóút közötti, 65 kilométeres szakasz magyar oldalán ugyancsak elkészültek az építkezés tervei. A városvezető reméli, hogy még ebben a kormányzati ciklusban elkészül az a beruházás, aminek eredményeképpen a Miskolc végéig tartó M30-as autópálya és az új szlovák autóút forgalma összeköthetővé válik. A szocialista politikus hozzátette: amennyiben a Kassa és Miskolc közötti teljes útszakaszt átadják, a kelet-szlovákiai polgárok is könnyebben eljuthatnak Magyarországon keresztül Pozsonyba, hiszen gyorsabban autózhatnak hazánkon át, mintha a saját országukon keresztül próbálnák elérni a szlovák fővárost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.