Az idén életbe lép az adósmentő csomag

A Fidesz tegnap egyeztetett a hiteleseket védő civil szervezetekkel a Kósa Lajos és Rogán Antal nevéhez köthető adóssegítő csomagról. A politikusok szerint a törvény már az idén életbe léphet. Az idő sürget: szakértők szerint az egész ingatlanpiac összeomolhat, ha a bajba jutott adósok elkezdik árulni a lakásukat.

Munkatársunktól
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap egyeztetett a Fidesz a hiteladósok érdekeit védő civil szervezetekkel a Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes politikusok által fémjelzett nyolcpontos adóssegítő csomagról. A találkozó után Kósa Lajos közölte: még ezen a héten találkozni szeretnének a Magyar Bankszövetség vezetőivel is. A politikus hangsúlyozta: a javaslataik a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célozzák, úgy a devizahitelesekét, mint a forintban eladósodottakét. Kósa Lajos szerint a javaslataiknál figyelembe vették, hogy azok nem veszélyeztethetik a hitelezési rendszert, hiszen az a gazdaság egyik motorja. Ugyanakkor mindenképp érvényesíteni kell azt az elvet, miszerint a kockázatokat nemcsak az adósnak, de a banknak is vállalnia kell, ezért nem lehet teljes egészében az ügyfelekre hárítani a megváltozott viszonyokból fakadó terheket.
Rogán Antal az egyeztetésről elmondta: a civilek nem támasztottak teljesíthetetlen elvárásokat, és a Fidesz sem diktátumot fog letenni a bankszövetség elé. A politikus szerint a parlament gyorsan megtárgyalja majd a törvénycsomagot, így az még az idén életbe léphet.
Madarasi Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Közhasznú Egyesület elnöke az egyeztetésről elmondta: az egyoldalú szerződésmódosítás vagy az önkényes kamatemelés tilalmáról nem alakult ki vita, ennek ellenére vannak még tisztázatlan pontok.
Az utóbbi időben több szervezet is arra figyelmeztetett, hogy már az utolsó percben járunk. Yizhak Ben Ezra, a Central Home cégvezetője lapunknak elmondta: az adósok egy része már a teljesítőképessége határán van. – Amennyiben a fizetésképtelen lakáshitelesek megjelennek a piacon, úgy a túlkínálat és a lanyha kereslet miatt tovább esnek majd az árak, ami ugyan jó a vásárlóknak, viszont láncreakciót indíthat el. A mérsékelt árak miatt egyre több olyan lakás kerül a piacra, amelynek eladási ára még a bankkal szemben fennálló tartozást sem fedezi.
A másik oldalon a fejlesztők is negatív jelzésként értékelik az áresést: az elmúlt két évben amúgy is jelentősen visszaesett lakásépítési kedv tovább csappan, ami újabb pofont jelent az egyébként is gödörben lévő építőiparnak. E negatív folyamat megelőzésére a szakember az ír megoldást javasolja, amely szerint azon adósoknak, akik a törlesztőrészletek emelkedése miatt kerültek bajba, egy átmeneti időszakban a tőketartozást nem, csak a kamatokat kell fizetni, majd ezt követően visszaáll az eredeti fizetési rend. A lánctartozások megakadályozására a cégvezető azt javasolja, hogy az állam az uniós pályázati rendszeren keresztül támogassa a lakásépítéseket.
Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint kétségtelenül eshetnek az ingatlanárak, hiszen 2008 óta „mindöszsze” 15-20 százalékkal csökkentek. Az áresés azonban kisebb lesz a korábbinál, s arra nem most számít, hanem inkább a jövő év első negyedében, amikor már közel lesz a kilakoltatási moratórium vége. Korábban a többi piaci szereplővel együtt ők is az idei év második felére várták a lakáskínálat drasztikus emelkedését, de ezt módosította a moratórium meghosszabbítása jövő április 15-ig. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos régiókban koncentrálódhatnak a problémák. A hetvenes években épült vidéki lakótelepeken élők például tömegesen vettek fel magas összegű hiteleket a vásárláskor, majd a válság miatt munkanélkülivé válva egyre nehezebben tudták fizetni törlesztőrészleteiket. Ezt fejelte meg a gyenge forint okozta árfolyamromlás, illetve a hónapról hónapra magasabb fizetési kötelezettség, s ma már sokan annyit sem kapnának a lakásukért, amennyivel a banknak tartoznak.
Másként vélekedik a lakásárak várható alakulásáról Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője, aki szerint októbert követően elképzelhető ugyan a lakáskínálat növekedése, de további jelentős árcsökkenésnek már kicsi az esélye, mert nincs hova. Kérdésünkre Murányi azt is kifejtette, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása ellenére a bajban lévők jelentős része igyekszik ütemesen fizetni tartozását, nem jellemző a teljes passzivitás, amitől sokan tartottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.