Az idén is lesz országos örömzene

Az egynapos szigetes dzsemboriból tavaly már országos programsorozattá lett a magyar dal napja. Tíz település, tizenhat fővárosi helyszín, zenedömping. A hazai dalkincset az idén szeptember 12-én ünneplik.

Klementisz Réka
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most először fővárosa is lesz a magyar dalnak; az események Egerben összpontosulnak – jelentették be a magyar dal napja sajtótájékoztatóján tegnap az óbudai Kobuci kertben, ahol a magyar zene idei örömünnepén világzenei színpaddal várják majd a közönséget. Presser Gábor ötletgazda, és a rendezvényt koordináló Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szabó Edit hangsúlyozta: a kft. senkinek nem szervez koncertet, ezért senkit nem is hagyhattak ki a programokból, ők ugyanis csak összefogják és segítik azokat, akik ünnepelni szeretnék a magyar dalt.
Tavaly szeptember 13-án országszerte huszonöt helyszínen csaknem százötven órányi zenét hallgathatott végig a becslések szerint több mint negyvenezer fős közönség, az idei kínálat még ennél is bővebbnek ígérkezik. A kezdeményezéshez idén csatlakozott tíz vidéki település, közöttük Szombathely, Debrecen és Szentendre is. Bővül a műfaji paletta; a fővárosban külön helyszínt kap a ragtime (Cökxpon Kulturális Központ), az Óbudai Társaskör kórushangversennyel ünnepel, a József Attila Művelődési Központ a retrovonalat erősíti, a Keleti Blokk Alkotói Bázison pedig több tucat zenekar próbájába lehet majd belehallgatni.
Eger idén első alkalommal viselheti a magyar dal fővárosa címet – az egriek ehhez méltóan erős kínálattal, hét programhelyszínnel készülnek. A Dobó téri nagyszínpad házigazdája a Csík zenekar lesz.
A szervezők és a BKV együttműködéséből született a dallamos villamos ötlete, amely most vasárnap az utasok között fellépő fiatal zenekarokkal el is indul a fővárosi 4-es vonalán, sőt a zenés menetet a következő vasárnapon is megismétli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.