Az MTV székháza nyeli a közpénzt

Munkatársunktól
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint előnytelen a Magyar Televízió székházszerződése. A köztévé ugyanis nem saját ingatlanban, hanem egy bérelt létesítményben működik. A 36 ezer négyzetméteres komplexum havi bérleti díja 265 millió forint, ez az összeg meghaladja a piaci árat; az elmúlt években több mint 16 milliárdot kellett kifizetni az ingatlan használatáért.
A számvevőszéki jelentés arra is kitér, hogy az eredeti tervek szerint hétmilliárdért felépíthető lett volna a saját tulajdonú MTV-gyártóbázis, tehát előnyösebb lett volna, mint a bérlés. A kedvezőtlen konstrukcióban létrejött székházprojekt kapcsán a számvevőszéki vizsgálati dokumentum mindezek alapján leszögezi: a tulajdonosi jogkörben eljárók döntései „nem feleltek meg a célszerűség követelményeinek”. A szerződés szerint a bérleti időszak végéig, vagyis még harmincnyolc esztendőn át összesen 83,6 milliárd forintot kell kifizetni. Mindezek nyomán „egy célszerűtlen, (…) indokolatlan költségnövekedést és hosszan tartó gazdasági kiszolgáltatottságot eredményező bérleti konstrukció jött létre”.
Balogh László annak idején a székházszerződés ellen szavazott a kuratóriumban. A jelenleg ügyvezetőként működő testület elnökhelyettese elmondta: a jelentés visszaigazolja azokat az érveket, amelyek miatt már korábban is tiltakozott a székházkérdés ilyen formában való megoldása ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyet a rendőrség is vizsgálja, és kíváncsian várja, hogy kinek a felelősségét fogja megállapítani. A fideszesek nélkül működő csonka testületben a szocialisták, a szabad demokraták és a Magyar Demokrata Fórum delegáltjai voksoltak a bérleti szerződés mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.