Az uniós források zöme már elfogyott

Munkatársunktól
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak kevesebb mint kétezermilliárd forintnyi felhasználható uniós forrás áll a kormányzat rendelkezésére, hogy megvalósítsa társadalmi és gazdasági céljait – közölte tegnap az I. szegedi gazdasági konferencián Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke. Az unió 2007–2013 közötti költségvetési ciklusában Magyarország körülbelül nyolcezermilliárd forint felett rendelkezhetett. Ebből négyezermilliárdot már lekötöttek, kétezermilliárd sorsát pedig meghatározzák a már folyamatban lévő pályázati kiírások. Az összesen hatezermilliárd forintból azonban eddig mindössze ezermilliárdot fizettek ki, emiatt számos nagyberuházás áll. Ezek közé tartozik például az észak-, illetve a dél-alföldi ivóvízminőség-javító program. Petykó elmondta: az Új Széchenyi-terv kiemelt célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása. Ennek érdekében a szabad forrásokon belül várhatóan ezermilliárd forintot átcsoportosítanak a kis- és közepes vállalkozások felé. Fontos feladatnak nevezte a vezető azt is, hogy egyszerűsítsék a pályázati rendszert, átláthatóbbá tegyék azt és bővítsék a kedvezményezettek körét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.