Balatonfüreden ma kezdődik a Quasimodo-költőfesztivál

Kutassy Máté
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franco Cajani olasz költőnek, valamint Balatonfüred, Szabó György műfordító és mások összefogásának köszönhető, hogy a Nobel-díjas lírikus emlékére immár 18. alkalommal rendezi meg a város mától szombatig a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőfesztivált és Költőversenyt, amely azóta a magyar és az olasz irodalom egyik legjelentősebb eseményévé fejlődött. Arpinóban, Balatonfüred testvérvárosában versemlékművek díszítik a várost, többek között Szőcs Géza József Attila-díjas költő díjazott művét is olvashatjuk ott magyarul. A négy nap során a fesztivált magyar és olasz kötetbemutatók, képzőművészeti tárlatok színesítik. Nem maradhat el a megemlékezés Quasimodo emlékfájánál, idén szombaton fél ötkor kezdődik. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke és Salvatore Ettore, az Olasz Kultúrintézet igazgatója tart beszédet.
A gazdag műsorsorozat főszereplője a tizennégy legjobbnak ítélt vers, a díjazott műveket a költők a Szent Miklós motoroshajó fedélzetén olvassák fel, amely a füredi kikötőből indul szombaton délután fél egykor. Este hattól az Anna Grand Hotelban Bóka István polgármester köszöntője után adják át a Quasimodo-díjakat és a Bertha Bulcsú-emlékdíjakat a győzteseknek. A Quasimodo-emlékdíjas és a különdíjas költeményt magyarul és olaszul mondja el Lukács Sándor és Alessandro Quasimodo színművész. A fesztivált gálaműsor zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.