Bálnaológia

Ökoterroir

Hegyi Zoltán
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavaros ez az egész már megint. Teherautónyi kisbolygók grasszálnak a Föld közelében, műholdfelvételek rögzítették, amint a Jakobshavn Isbrae elnevezésű izlandi gleccserről egyetlen nap alatt hét négyzetkilométernyi jégmező tűnt el, a nemzeti vagyonkezelő volt vezérigazgatója előzetesben dekkol Sukoró miatt (kecskékre a káposztát), de a fejlődés bajnokainak már megvan a következő célpont, a Hajógyári-szigetből varázsolnának bazárt. Nagyjából erre ér haza a nyaralásból a mindenre elszánt ökoterroirista, nem csoda, hogy rögtön felmegy a pumpa, és az sem vigasztaló, hogy Japánban sem könnyű. Egy japán bíróság ugyanis a minap egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Geenpeace két bálnavadászat-ellenes aktivistáját, amiért bálnahúst loptak a nyomozati eljárás során. A valóságban az történt, hogy a két szivárványharcos, Szato Junicsi és Szuzuki Toru 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászprogramban, és amikor bizonyítékként felmutattak egy doboz bálnahúst, amit egy hajó legénységétől szereztek meg, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták őket. A bálnák egyébként többfrontos küzdelmet vívnak, próbálják elkerülni, hogy egy luxusétteremben végezzék, és folyamatosan háborúznak a lábasfejűekkel. Hogy ez utóbbi hogyan zajlik, arra nézve eddig is voltak teóriák, de nemrég a Hatfieldi Tengeri Tudományok Központjának oceanológusai úgy határoztak, hogy GPS-nyomkövetőkkel figyelik a jószágokat térben és időben. Az összegyűlt adatokból kiderült néhány dolog a bálnák határozottan érdekes vadászati technikájával kapcsolatban. Néhány állat mélyebbre merül, mint a többiek, azaz egy mélységi átkaroló hadművelettel megakadályozzák a lábasfejűek rugalmas elszakadását. Ez már önmagában kitűnő stratégákat feltételez, ám ennél sokkal érdekesebb, hogy a bálnák egész egyszerűen váltják egymást. A nagyobb mélység ugyanis több energiafelhasználást feltételez, ezért aztán úgy igazságos, hogy amelyikük az előző vadászat alkalmával jobban kitett magáért, az legközelebb feljebb helyezkedik el, kvázi egy kis pihenőidőhöz jut. Ez viszont arra enged következtetni, hogy a bálnák emlékeznek egy egész sor pozícióra, ráadásul elutasítják a gondolj magadra mentalitást. Nem irigylem azt a bálnavadászt, aki egyszer a lábasfejűek helyzetében találja magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.