Bejött a kitérő

Németországban már a második fordulóban megszületett a labdarúgó-bajnokság első nagy meglepetése, a Bayern München 2-0-ra kikapott a Bundesligába az előző szezonban visszajutott Kaiserslautern vendégeként. Amit azonban elhomályosít a Mainz bravúrja: 3-0-s hátrányból fordítva 4-3-ra nyert Wolfsburgban, hasonló feltámadást utoljára húsz éve jegyeztek fel az első osztályban. Szalai Ádámot, a válogatott csatárát kérdeztük a ritka élményről, aki a győztes gólt rúgta.

2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárga lap is társult a góljához, mert örömében levette és meglobogtatta a mezét. Megkoreografált rítus volt?
– Véletlenül sem, hiszen így egy mecscsen nem rúghatnék két gólt, mert kiállítással bűnhődnék. Ám aki látta a meccset, vagy csak átérzi, mit jelent háromgólos hátrányból fordítani, az megérti, mekkora örömöt jelentett, nem csak nekem, az egész csapatnak, ez a találat.
– Pedig 3-0-nál, miután szólója végén Diego betalált, úgy tűnt, padlóra került a Mainz. Miből merítettek erőt?
– Két kontrából, illetve egy labdaeladásból kaptuk a gólokat, ám játékban jobbak voltunk. Szerencsére még szünet előtt sikerült szépíteni, s az öltözőben azt beszéltük, ha így folytatjuk a meccset, akár fordíthatunk is.
– Az első fordulóban a kapufát találta telibe, a másodikban gólt szerzett. Megkönnyebbülést hozott, hogy immár nem csupán kölcsönben szerepel, a Mainz végleg megvette a Real Madridtól?
– Az önbizalmamnak, a nyugalmamnak nyilván használ, hogy rendeződött a sorsom. Ezek persze olyan hatások, amilyeneket az ember talán nem is észlel, csak az eredményét látja. Tavaly ugyanúgy mindent megpróbáltam a bizonyítás érdekében, mint idén.
– Ha nincs a madridi kitérő, talán már előrébb tartana?
– Nem hiszem. Életem legjobb döntése volt, hogy a Real Madridhoz igazoltam. Stuttgartban nem éreztem a bizalmat, a Real viszont úgy is nagyon jó ajánlólevél volt, hogy csak a harmadosztályban szerepeltem. Reálisan láttam a helyzetemet. Tudtam, minimális az esélyem arra, hogy bekerüljek az első csapat keretébe, miként azt is, máshol megkapom a lehetőséget.
– Anglia ellen kimaradt a válogatott keretből, a csatárok közül azonban a hét végén csak ön és Priskin Tamás nyújtott értékelhető teljesítményt a klubjában. Játszani fog a svédek ellen?
– Anglia ellen sérülés miatt nem tarthattam a többiekkel. A kapitány négy csatár közül válogathat, természetesen én is azt szeretném, ha bekerülnék a csapatba.

Anglia, 3. forduló
: Manchester United–West Ham 3-0, Chelsea–Stoke City
2-0, Blackpool–Fulham 2-2, Tottenham– Wigan 0-1, Wolverhampton–Newcastle
1-1, Blackburn–Arsenal 1-2, Bolton–Birmingham City 2-2, Liverpool–West Bromwich 1-0, Sunderland–Manchester City 1-0, Aston Villa–Everton 1-0.
Németország, 2. forduló: Kaiserslautern–Bayern München 2-0, St. Pauli– Hoffenheim 0-1, Wolfsburg–Mainz 3-4, Nürnberg–Freiburg 1-2, Frankfurt–Hamburg 1-3, Schalke–Hannover 1-2, Bremen– Köln 4-2, Leverkusen–Mönchengladbach 3-6, Stuttgart–Dortmund 1-3.
Olaszország, 1. forduló: Udinese-Genoa 0-1, Roma–Cesena 0-0, Bari–Juventus 1-0, a többi mérkőzést lapzárta után játszották.
Spanyolország, 1. forduló: Levante–Sevilla 1-4, Málaga–Valencia 1-3, Hércules– Bilbao 0-1, Deportivo–Zaragoza 0-0, Osasuna–Almería 0-0, Espanyol–Getafe 3-1, Real Sociedad–Villarreal 1-0, Santander– Barcelona és a Mallorca–Real Madrid lapzárta után, Atlético Madrid–Gijón ma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.