Békejobb és ünnepnap

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb csak SMS-ben kért bocsánatot Michael Schumacher Rubens Barrichellótól, amiért a Hungaroringen Mercedesével kis híján feltolta a falra, csütörtökön azonban már személyesen is szabadkozott Spa-Francorchamps-ban. Három és fél hét szünet után a Forma–1-es vb-sorozat 13. állomásán a brazil pilóta elfogadta a békejobbot, és az ünnepi hangulatban ennek így is kellett történnie. Illendő módon maga a hétszeres világbajnok is gratulált egykori csapattársának ahhoz, hogy Belgiumban pályafutása 300. nagydíján vesz részt. Némi malíciával mondhatnák, hogy megint, mert Barrichello más adatok szerint már nálunk jubilált, a Magyar Nagydíj hivatalos sajtóanyagában pedig eleve 300-as szám állt a neve mellett…
A hibaforrás az lehet, hogy egy alkalommal az időmérőről nem kvalifikálta magát a futamra; de különben is higgyünk az érintettnek, ő csak tudja, hogy most van itt az ünnepnap: „A vasárnapi rajt fantasztikus pillanat lesz számomra, büszke vagyok rá, hogy elértem idáig” – rebegte a Williams 38 éves pilótája, aki magasan vezeti az örökrangsort; ha minden igaz, Schumacher 262 futammal a második mögötte. A Belga Nagydíjon azért a németnek is szaporábban verhet a pulzusa: 1991-ben Spában indult először Forma–1-es versenyen.
A pályán mindenesetre a főszerepet most aligha a két nagy öregre osztják, amit a vb-pontverseny állásából is kikövetkeztethetünk: Schumacher a 9., Barrichello a 11., és ketten együtt nem gyűjtöttek annyi pontot, amennyi a 8. helyhez kellene. S a tegnapi szabadedzéseken sem váltották meg a világot. Előbb szakadó esőben, majd már száraz pályán is Fernando Alonso (Ferrari) volt a leggyorsabb. (A második gyakorlást rövid időre félbe kellett szakítani, mert néhány néző a kerítésen át bemászott a pályára.) A spanyol mögött Adrian Sutil (Force India) jegyezte a második, Lewis Hamilton (McLaren) a harmadik legjobb köridőt; a szezon idei tapasztalatai azonban azt súgják, hogy ma már begyorsulnak az önmagukhoz képest eddig még csak cammogó Red Bullok is.
A vb állása: 1. Webber (Red Bull) 161, 2. Hamilton 157, 3. Vettel (Red Bull) 151, 4. Button (McLaren) 147, 5. Alonso 141.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.