Betiltották a gyógyszert

Biztonsági okokból visszavonták a nagy-britanniai patikákból az Avandia vércukorszint-csökkentő tablettát. Az Amerikai Egyesült Államok szenátusának készült jelentés szerint ennek a készítménynek több tízezer szívinfarktusos esethez lehet köze. Magyarországon viszonylag kevesen szedik, mert csak akkor írják fel, ha más szer nem segít.

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltottak egy közismert, évek óta forgalmazott vércukorszint-csökkentő gyógyszert Nagy-Britanniában. A döntést hozó brit gyógyszerészeti intézet (MHRA) indoklása szerint az Avandia – generikus nevén rosiglitazon –, károsíthatja a szívet, a készítmény negatív mellékhatásai sokkal erősebbek mint a jótékonyak. Stephen Hallworth, az MHRA szóvivője bejelentette, hogy az intézmény álláspontját továbbították az európai gyógyszerellenőrző szervezethez (EMA), ez utóbbi engedélyezte 2000-ben az Avandia forgalmazását. Holnaptól az EMA szakemberei vizsgálják, hogy milyen rizikókat rejt a készítmény, az eredményt szeptember végén ismertetik. Addig azonban, az orvosi szaklapok és számos orvos kérésére a szert kivonják a nagy-britanniai piacról. Az Avandia a GlaxoSmithKline második legjobban fogyó terméke – írta a Reuters. A gyógyszer káros mellékhatásairól szóló első jelzések 2006-ban érkeztek, addig azonban több milliárd dollárt hoztak a gyártónak.
Tíz évvel a rosiglitazon megjelenése után még mindig nem tudjuk pontosan, hogy általa milyen mellékhatásoknak tesszük ki a betegeinket, vélekedett John Yudkin, a londoni University College munkatársa. A szakember egyben sürgette, hogy készüljenek el végre a szer jótékony és káros hatásait felmérő vizsgálatok. Az Amerikai Egyesült Államokban a gyógyszerészeti adminisztráció, az FDA már ez év elején arra figyelmeztetett, hogy az Avandia több tízezer szívinfarktusos esettel hozható összefüggésbe, februárban pedig egy háromszáz oldalas jelentésben számoltak be a negatív mellékhatásokról. A GlaxoSmithKline visszautasította a gyógyszer biztonságát megkérdőjelező vádakat.
Magyarországon viszonylag kevesen használják ezt a vércukorszint-csökkentőt – tájékoztatta lapunkat Balogh Tamás, a diósdi Szent Gellért gyógyszertár munkatársa. Beszámolója szerint az évek óta forgalmazott készítményre még nem érkezett panasz, igaz havonta csupán egy-két dobozzal fogy belőle. Elmondta, az Avandiát az orvosok olyan betegeknek írják fel, akiknek az ismert, másoknál bevált vércukorszint-csökkentők nem használnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.