Betiltották az Amflorát a német tartományban

Győr Ágnes
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmenetileg betiltották a genetikailag módosított (GM) Amflora burgonya kereskedelembe hozatalát a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban – tájékoztatta lapunkat Heike Moldenhauerl, a németországi Föld Barátai szervezet szakértője. Till Backhaus tartományi gazdasági minisztere bejelentése nyomán elkobozták az összesen 15 hektárnyi területen termesztett GM-krumplit, hogy megnézzék, van-e a növények között más, egyelőre nem engedélyezett GM-növény. Ha bebizonyosodik a fertőzöttség, megerősítik az Amflorával szembeni tilalmat – közölte a dpa hírügynökség. Az Amflorát kifejlesztő BASF vegyi konszernt pedig felszólították, hogy igazolja, biztonságosan működik a genetikailag módosított termékek minőségirányítási rendszere.
A német események előzménye, hogy minap az Európai Bizottság Brüsszelbe rendelte a német óriáscég képviselőit. Júniusban ugyanis – mint arról lapunk tegnapi számában megírtuk – az egyik svéd termőföldön az unió által engedélyezett Amflora burgonyák közt Amedea transzgenikus kísérleti növényeket is találtak.
Az Amflora burgonyafajta termesztését és takarmányként való hasznosítását márciusban engedélyezték az unióban. Magas keményítőtartalma miatt a növényt elsősorban ipari célokra hasznosítják. A BASF az Amadea-t az Amflora utódjaként akarja kifejleszteni.
Világszerte körülbelül százötvenféle GM-növényt termesztenek, az unióban ezek közül csak kettő kapott zöld jelzést. A Monsanto MON 810 kukorica, valamint az Amflora burgonya. Ez utóbbit Svédországon kívül kizárólag Csehországban és Németország egyes részein termelik. Magyarországon megtiltották a GM-krumpli termesztését és a belőle előállított takarmány forgalomba hozatalát.

Nem használnának GMO-t.
Gyors felmérést készített áprilisban a németországi Greenpeace: a legnagyobb krumplifelvásárlókat, a chipsgyártókat és gyorsétteremláncokat kérdezték meg, használnának-e fel génmódosított burgonyát termékeikhez. A kérdésre olyan vállalatok válaszoltak nemmel, mint a Chio, a Lay’s, vagy a Burger King. A McDonald’s is közölte, hogy egyelőre nem kívánják BASF-burgonyára cserélni hagyományos krumplijukat. (N. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.