Bírói vezetők eltérő véleménye

Munkatársunktól
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem személyes ellentétről, hanem eltérő szakmai véleményekről van szó – mondta Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság (LB) szóvivője és Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke az MTI-nek lapunk csütörtöki cikkével kapcsolatban. Belviszály a bírósági fórumokon címmel egyebek közt arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy az ítélkezés feltételeiről a Kisbíró című belső szakmai hírlevélben nyílt levélváltás zajlott le Baka András és Gatter László között. Szűcs Péter szerint a Pest Megyei és a Fővárosi Bíróságon nehezen kezelhető a túlterheltség és a perek elhúzódása. Úgy vélte, nem lehet csupán a bíróságok költségvetésének növelésétől várni a helyzet javulását. Megjegyezte, hogy egyik lehetőségként valóban felvetődött az FB két megyei szintű törvényszékre bontása, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróság karcsúsítása. – A döntés előtt szükség van további vizsgálódásokra – tette hozzá. Ebben jelenleg eltérő a két elnök álláspontja.
Gatter László nem ért egyet a központi régió problémáinak megoldását az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban vizsgáló bizottság megállapításával, amely szerint az FB túl nagy, méretei miatt nem kezelhető, és ez az oka a kialakult nehézségeknek. Közölte: az átalakítással elvben egyetért. Ugyanakkor szerinte ha egy nagyobb szervezetet több részre bontanak, nyilvánvalóan keletkeznek elhelyezési nehézségek, létrejönnek újabb vezetői pozíciók, s egyszeri milliárdos kiadásra lehet számítani. Ezért az eltérő szempontok körültekintő elemzését javasolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.