Börtön népirtástagadásért

Három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetnek szeptembertől a Bosznia-Hercegovina részét képező Bosnyák–Horvát Föderációban bárkit, aki tagadja az 1995-ös srebrenicai mészárlás tényét. A bosnyák etnikum pártjának javaslata alapján megváltoztatandó büntető törvénykönyv módosítása mögött választási kampányfogást sejtenek.

Balogh Roland
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárki börtönbüntetést kaphat a boszniai Bosnyák–Horvát Föderációban, aki tagad minden népirtás és emberiesség ellen elkövetett bűntettet, illetve becsmérli, lekicsinyíti és lekezeli azok áldozatait. A Demokratikus Akció Pártja (SDA) által kezdeményezett büntetőtörvénykönyv-módosítás a napokban fog életbe lépni, és három hónaptól három évig terjedő börtönnel büntetheti mindazokat, akik a tizenöt éve elkövetett srebrenicai mészárlás tényét tagadják, vagy lekicsinylik a mintegy 8731 bosnyák mozlim halálával járó népirtást.
A szerbeket képviselő Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) szerint viszont az új módosításnak az október 3-án esedékes általános boszniai parlamenti választások kampányához lehet köze. A párt frakcióvezetője, Dusanka Majkics szerint ezzel a lépéssel az SDA úgy kívánja magát bemutatni, hogy ők védik meg a bosnyák nemzeti érdekeket. „A bosnyákok célja nem az, hogy hivatalosan is elmondják, a szerbek ellen is népirtást követtek el Boszniában a legutóbbi háborúban, hanem, hogy csak a Srebrenicában történt bűncselekményre koncentráljanak” – véli a frakcióvezető.
Az elmúlt egy hónap során egyébként további személyeket vettek őrizetbe a srebrenicai mészárlással kapcsolatban. A bosnyák ügyészség elé került továbbá annak a négy egykori boszniai szerb hadseregben szolgáló katonának – a szlovén Franc Kos, a szerb Stanko Kojics, Vlasztimir Golija, illetve Zoran Goronja – ügye, akik a vád szerint 800, főleg tizenéves mozlim fiú kivégzésében vettek részt egy Srebrenicától északra fekvő mezőgazdasági épületben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.