Brüsszelben büntetett a Partizan

Munkatársunktól
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz lenne az állítani, hogy izgalmak nélkül csorgott le a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőinek utolsó, keddi felvonása (a tegnapi mérkőzések lapzárta után értek véget). Még a kevésbé feszült párharcok is tartogattak érdekességet. Legsimábban a Debrecent egy körrel korábban kiverő FC Basel végzett, hiszen 1-0-s szerény svájci siker után 3-0-ra győzött a moldovai Tiraspolban, amihez nagyban hozzájárult a hazai csapatkapitány, Tarkhnishvili jogtalan kiállítása.
Tel-Avivban vicces öngóllal jutott vezetéshez a Salzburg, az izraeliek nigériai kapusa, Semeanya ráütötte a labdát a brazil balhátvédre, Douglas da Silvára. Az otthoni vereség miatt még egy gól kellett volna az osztrákoknak, ám ezt végül a hazaiak szerezték a hajrában, így debütálhatnak a BL főtábláján. Csakúgy mint a portugál Braga, amely Sevillában is győzni tudott, a 4-3-as eredmény és a hajrában esett négy gól sok izgalmat sejtet, pedig a továbbjutás hamar, 2-0-s vendégvezetésnél végleg eldőlt. A csalódott spanyolok vezetőedzője, Antonio Alvarez nem talált magyarázatot a történtekre, s bár állítólag biztos alatta a kispad, egy hét végi rossz bajnoki rajt után már ingásnak indulhat.
A keddi feszültség két derbire csúcsosodott ki, mindkettőn magyar érdekeltséggel. Kassai Viktor vezette (jól) a Sampdoria–Bremen derbit, amely szűk negyedóra múltán eldőlni látszott: Pazzini duplájával már a genovaiak álltak jobban idegenben lőtt góllal. Aztán a 85. percben Cassano sarkazása is becsorgott Wieséről, tombolt a Luigi Ferraris Stadion publikuma. Egészen a 93. percig, amikor a németek svéd támadója, Rosenberg távolról laposan kilőtte a jobb alsó sarkot, jöhetett a hoszszabbítás. A 100. percben aztán a perui Pizarro a bal alsóba talált be, a brémai „muzsikusok” boldogságára. „Nem értem, miért kell állandóan ilyen meccseket játszanunk” – lihegte Thomas Schaaf, a Werder mestere. No azért nem állandóan, a Bundesliga I rajtján 4-1-re csúnyán kikaptak a Hoffenheimtől…
Belgiumban az Anderlecht még nem vesztett, s végül is BL-kvalifikáció play-offjában sem, mégis kiesett. A belgrádi 2-2 után Brüsszelben is ennyire végzett a Partizannal, még 0-2-ről kellett felállnia, hiszen a szerbek brazilja, Cléo két védelmi hibát is kihasznált. A büntetők során aztán hiába védett ki két lövést Proto kapus, három hazai játékos is az égbe bombázta a labdát, így szerb öröm vehette kezdetét.
Juhász Roland, az Anderlecht magyar védője szomorúan nyilatkozta: „Két gólt ajándékoztunk a Partizannak, nekünk hét ziccerünk volt, s csak kettőt használtunk ki, Lukaku szabályos gólját pedig nem adta meg a játékvezető. Ez pályafutásom legnagyobb csalódása, óriási lehetőséget szalasztottunk el.” Előfordulhat, hogy Juhász személyes sorsát is befolyásolja a kiesés, így ugyanis előtérbe kerülhet a távozása Németországba vagy Angliába.
Belgrádban mindez nem számított, ezrek tódultak az utcára ünnepelni. Hét éve Lothar Matthäus irányításával már sikerült a bravúr, ráadásul hasonló módon, a Newcastle ellen büntetőkkel, idegenben.

BL-selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágók. Bajnokok ága: Anderlecht–Partizan Beograd 2-2 – 11-esekkel: 2-3, továbbjutott: Partizan Beograd 4-4 után 11-esekkel; Hapoel Tel-Aviv–Salzburg 1-1, t.j.: Hapoel (4-3); Sheriff Tiraspol–FC Basel 0-3; t.j.: Basel (4-0). Nem bajnokok ága: Sampdoria–Bremen 3-2 – hosszabbítás után, t.j.: Bremen (5-4), Sevilla– Braga 3-4, t.j.: Braga (5-3).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.