Búcsú a csillagászati fizetésektől

Utoljára vehet fel a napokban csillagászati jegybankelnöki fizetést Simor András, a vonatkozó szabályozás ugyanis szeptember elsejétől kétmillió forintban maximálta az állami vezetők havi javadalmazását.

Munkatársainktól
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról már többször is beszámoltunk, Simor a Magyar Nemzeti Bank függetlenségén esett csorbaként értékeli a bérplafon bevezetését, holott a rendelkezés kivétel nélkül mindenkire vonatkozik, aki közpénzből kapja a fizetését. Annyiban találva érezheti magát, hogy a jegybanki vezetőket eddig valóban kiugróan aránytalanul javadalmazták, hiszen Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök is annyit keresett havonta, mint egy átlagbérből élő ember két év alatt.
Minden második rektornak is csökken a fizetése az új tanévtől, mivel rájuk is vonatkozik a havi bruttó kétmillió forintos bérplafon – tudtuk meg. Van olyan intézményvezető, aki szeptembertől ötven százalékkal kevesebb pénzt visz haza. A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által májusban nyilvánosságra hozott jövedelemlista szerint a 27 állami felsőoktatási intézmény vezetői közül 13 rektori fizetés lépi túl ezt a küszöböt.
Továbbiak a 2. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.