Búcsú a kampányfőnöktől

Körmendy Zsuzsanna
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhat éves korában, súlyos betegségéből adódó, négy hónapig tartó szenvedés után elhunyt Wermer András, a Fidesz kampányguruja. Három országgyűlési választási küzdelemben készítette fel a Fidesz csapatát: az 1994-es, a győztes 1998-as és a 2002-es megméretés idején.
Orvosi egyetemet végzett, belgyógyász-kardiológusnak tanult, később elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát is, ahol Makk Károly volt az osztályfőnöke. A filmezés fordította a reklámszakma felé. A kommunikációt, a PR-szakmát nem tanfolyamokon tanulta. Ösztönösen érezte, hogyan kell eljuttatni egy üzenetet a közönségnek leghatásosabban. Az általa alapított Happy End Kft. a három legsikeresebb magyar reklámügynökség egyike volt még a Fidesz kormányrúdhoz jutása előtt.
Az 1998-as emlékezetes Orbán– Horn-vitára a Fidesz fiatal miniszterelnök-jelöltje Wermer András tanácsai szerint készült fel; még Orbán Viktor világos zakójának színét is ő határozta meg. A hatáskeltés mechanizmusait igen jól ismerte. A reklámügynökség vezetője a politikai marketinget nagyon hasonló szabályok szerint képzelte el, mint bármilyen áru eladását. Az volt az álláspontja, hogy a politikai üzeneteket a lehető legegyszerűbben, de leegyszerűsítés nélkül kell közölni. Hogy „Mari néni” is értse. A Fidesz korábbi politikai szakzsargonjából száműzte azokat a kifejezéseket és bonyolultabb kifejtéseket, amelyeket átlagintellektussal nem lehetett azonnal megérteni. Nem csak a nagy sikerű Álmok álmodói kiállítás fűződik a nevéhez, amely a Millenárison tömegeket vonzott, s amelyet hatalomra jutása évében, 2002-ben az MSZP–SZDSZ-kormány természetesen bezáratott. Wermer András kommunikációfelfogásában az álom szó valójában a mindenki számára tervezhető jövőt jelentette, a kreativitáshoz szükséges fantázia szabadjára engedését, mert úgy gondolta, erre volt legnagyobb szükség a Kádár-kor szürkesége után, a Bokros-csomaggal elszegényített lakosság felrázására. Egy barátja azt mondta róla: reklámszakemberként is orvos volt abban az értelemben, hogy gyorsan és jól diagnosztizált, és tudta, mi legyen a gyógyítási irány. Aki ismerte Wermer Andrást, tapasztalhatta, hogy nem volt könnyű vele vitázni. Kész elképzelések voltak a fejében, amelyektől nemigen tágított.
Minden halál hirtelen halál. Az is, amelyet néhány nap, és az is, amelyet hónapok vagy évek szenvedése előz meg. Az életet csak hirtelen lehet elhagyni. Átlépni odaátra csak egyik pillanatról a másikra lehet.
Majd lesznek elemzések Wermer András tevékenységéről, jelentőségéről és szerepéről a politikai kommunikációban és a Fidesz 1998-as győzelmében, amelyek kiegészülnek a kritika hangjaival. De ez most nem az a pillanat. Most attól búcsúzunk, aki nagyon sokat tett az első Orbán-kormány győzelméért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.