Budafoki bormustra

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pinceséták, borkóstolók, kézműves- és gyerek- programok, koncertek és táncmulatságok. Idén is ezzel várja a vendégeket a budafoki pezsgő- és borfesztivál, amelyet 21. alkalommal rendeznek meg a XXII. kerületben szeptember 3. és 5. között. A törökverő Savoyai Jenő herceg által alapított egykori Promontorban mintegy ötven kilométernyi pincerendszer épült ki a hegy gyomrában a sváb őslakos vincellérek és kőbányászok jóvoltából. Ebből még mindig harminc-negyven kilométernyi bejárható, és főként borok, illetve pezsgők tárolására szolgál. A világhírű Törley Pezsgőpincészet mellett itt található például a világ legnagyobb, ma is bortárolásra használt ászokhordója is. Az egykori Savoyai-kastély helyén lévő Oroszlános udvarból az építészeti kuriózumnak számító, régi keresztboltozatos pincébe is bejuthatunk. Budafokon hozták létre több mint száz évvel ezelőtt az ország első pincemesteri iskoláját is, amely ma is borászati középiskolaként működik a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartásában. Az intézményben idén is borverseny, bor- és mustvásár, kecskesajt-bemutató lesz a fesztivál alatt, míg a rendezvény fő helyszínén, az Oroszlános udvarban a világzene kap főszerepet. Fellép többek között a Besh o droM, a Kerekes Band és a Ghymes Együttes. A szervezők gondoltak a kisgyermekekre, illetve a népzene, a klasszikus, a dzsessz- és a popmuzsika kedvelőire is, hiszen az idei borfesztiválon meghallgathatjuk majd többek között az Apacuka együttest, az Alma zenekart, a Charlie Firpo Big Bandet, Keresztes Ildikót, Tabáni Istvánt és a Heaven Street Sevent is, miközben a pincék udvarán magyar és sváb népzenekarok játszanak, a rendezvényt pedig hagyományosan a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar koncertje nyitja péntek este a polgármesteri hivatalban. Az idei budafoki borfesztivált egyébként a szokásos boráldást követően Szabolcs Attila polgármester mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitja meg a rendezvény fővédnökeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.