Budapest az első, Békés az utolsó

Jakubász Tamás
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 4,5 millió személy készített adóbevallást tavalyi jövedelméről, s közülük a közterhek viseléséhez nagyjából 3,6 millió polgár járult hozzá – hangzott el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tegnapi sajtótájékoztatóján. Közölték azt is, hogy a múlt esztendőben összesen 8276 milliárd forintra tett szert a lakosság, ami kevesebb, mint az egy évvel korábban rögzített adat. A keresmények mérséklődésével a személyi jövedelemadó címén beérkező öszszeg is csökkent.
A szervezet kimutatásából kiderült: ismét a fővárosiak keresték a legtöbbet. Budapesten tavaly 218 ezer forint volt az átlagbér. A Pest megyeiek átlagosan 172 ezret vittek haza, míg Komárom-Esztergom megyében 157 ezer forintos fizetést kaptak a munkavállalók. A sor végén Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye áll: előbbiben havi 126 ezer forintot kerestek, utóbbiban pedig 125 ezret. Ahogy korábban, úgy az elmúlt esztendőben is voltak milliárdos jövedelmek. Egy személy szinte kizárólag munkabér címén 1,2 milliárd forintot keresett 2009-ben.
Az APEH-től a tavalyi évről szóló adóbevallásokban 94 milliárd forintot kértek vissza a polgárok. Az adóhivatal – a korábbi évekkel ellentétben – mindössze 2458 alkalommal utalta vissza késve a magánszemélyeknek járó pénzeket, amiért összességében 850 ezer forint késedelmi kamatot fizetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.