Büntetett az országos rendőrfőkapitány

Pintér Sándor belügyminiszter visszavonta a Komárom-Esztergom megyei főkapitány vezetői kinevezését – közölte az ORFK. A személyi döntés összefüggésben áll annak a motoros rendőrnek a halálával, aki a jármű kopott gumija miatt augusztus közepén vesztette életét. Hatala József országos rendőrfőkapitány feljelentése alapján a katonai ügyészség nyomozást rendelt el, a rendőrség pedig kilenc rendőr ellen folytat fegyelmi vizsgálatot.

Csibra Tibor
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személycserék az őrezrednél. Hatala József szerdán visszavonta Kardos Imre dandártábornoknak, a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztálya vezetőjének, valamint Sevcsik László dandártábornoknak, a szervezet objektumvédelmi főosztálya vezetőjének a vezetői kinevezését. A főkapitány a személyvédelmi főosztály élére Marosán Attila alezredest, az objektumvédelmi főosztály vezetőjének pedig Lisoczki László alezredest nevezte ki.


Egy hónappal Telegdi Zsolt motoros rendőrjárőr halála után Hatala József országos rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter indokolás nélkül visszavonta Gorgosilits Fábián dandártábornok, Komárom-Esztergom megyei főkapitány vezetői megbízását. Úgy tudjuk, az intézkedés hátterében az a tényfeltáró vizsgálat állhat, amit az M1-es autópályán életét vesztő főtörzsőrmester balesete után az országos főkapitány rendelt el. Rendőrségi forrásból úgy tudjuk, a dandártábornokot a fegyelmi vizsgálat nem találta közvetlenül érintettnek Telegdi Zsolt halálában, de felettesei úgy ítélték meg, hogy morális felelősséggel tartozik a történtekért. Az ORFK érdeklődésünkre közölte, a történtek miatt összesen kilenc rendőrrel szemben folytatott fegyelmi vizsgálat jelenleg is tart. Értesüléseink szerint nem kizárt, hogy a közeljövőben a főkapitány további felmentésekről dönt.
Ismert, Telegdi Zsolt augusztus 16-án szenvedett halálos balesetet az M1-es autópálya tatabányai szakaszán az ügyben elrendelt vizsgálatok eddigi eredménye szerint azért, mert járműve nem volt megfelelő műszaki állapotban.
A hibákat a tiszthelyettes már korábban jelezte felettesének. A tragédia napján a járőrt Budapestre küldték, majd amikor ismételten közölte, hogy a motoron a gumik kopottak, elöljárója Tatabányára rendelte. Telegdi Zsolt ekkor vesztette életét.
A tényfeltáró vizsgálat lezárása után Hatala József katonai bűncselekmények gyanújával az elmúlt héten tett feljelentést. A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője lapunkkal közölte: a főkapitány feljelentése nyomán hétfőn nyomozást rendeltek el szolgálatban kötelességszegés vétsége, valamint elöljárói gondoskodás elmulasztásának bűntette gyanújával. Úgy tudjuk, a nyomozásnak két terheltje van, s meg nem erősített értesülésünk szerint egyikük a területileg illetékes autópálya-rendőrség vezetője. A megyei rendőrség kedden elismerte, hogy a 32 éves korában elhunyt tiszthelyettes szolgálati baleset áldozata lett, a dokumentumot még Gorgosilits Fábián írta alá – közölte kérdésünkre Magyar György ügyvéd, a törzsőrmester családjának jogi képviselője. A haláleset ügyében egy újabb, negyedik vizsgálat is indulhat, miután Telegdi édesanyja tegnap ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt tett feljelentést a Tatai Városi Ügyészségen. Az országos főkapitány ma dönt arról, hogy megbízott vezetőként ki irányíthatja a megyei rendőrséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.