Cipőkkel dobálták Blairt

Hírösszefoglaló
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cipőket és tojásokat hajigáltak szombaton tüntetők Dublinban Tony Blair felé, amikor a volt brit kormányfő az ír fővárosban megjelent új könyve bemutatóján. Blairt a bemutató és a dedikálás helyszínén kétszáz fős tömeg várta, és amikor a politikus megérkezett, többen próbálták megdobálni, de a testőrei gyűrűjében érkező egykori munkáspárti miniszterelnököt nem sikerült eltalálni. A tiltakozók „Vér tapad a kezedhez” feliratú transzparenseket is a magasba tartottak – jelentette az MTI. Tony Blair három évig dolgozott 718 oldalas memoárkötetén, amely Utazás (A journey) címmel jelent meg a héten. A napilapok és háborúellenes csoportok által egyaránt bírált könyv eladási rekordokat döntöget. A könyvben Blair védelmébe veszi döntését az iraki katonai beavatkozásban vállalt brit részvételről.
Sir Richard Dannatt, aki 2006-tól tavalyig állt a brit hadsereg élén, ezzel szemben úgy véli, hogy Blair és utódja, Gordon Brown cserbenhagyták az Afganisztánban és Irakban egyszerre harcoló brit hadsereget, mert nem voltak hajlandók kellő finanszírozást nyújtani a fegyveres erőktől megkövetelt feladatokhoz. Megjelenés előtt álló könyvében a volt brit vezérkari főnök súlyos, személyes bírálatokat is megfogalmaz Blairrel és Brownnal szemben.
Memoárkötetének megjelenése alkalmából Tony Blair a hét végén interjút adott a BBC rádiónak, s kijelentette, szerinte jelenleg a radikális iszlám jelenti a legnagyobb fenyegetést a világon. A volt brit kormányfő úgy véli, az iszlám radikális-szélsőséges mozgalmának követői nem riadnak vissza vegyi, biológiai vagy éppen nukleáris fegyverek bevetésétől, és ezt a kockázatot nem lehet vállalni. Blair Iránt nevezte a radikális iszlám egyik legnagyobb állami támogatójának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.