Clijsters címvédése

Munkatársunktól
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartott egy óráig sem az idei amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesének döntője: Kim Clijsters játszi könnyedséggel rombolta le az orosz Vera Zvonarjova ellenállását, ha akadt ilyesmi egyáltalán. A 27 éves belga klasszis ezzel 2001 óta (előtte Venus Williams duplázott) az első női játékos, aki megvédte címét Flushing Meadowsban. S ő már 2005-ben is nyert US Opent, ez a harmadik trófeája, és – mivel szülés miatt átmenetileg visszavonult –, sorozatban a huszonegyedik meccsét nyerte ezen a Grand Slamen. Az időmérés 1980-as bevezetése óta a viadal legrövidebb női fináléja mindössze 59 percig tartott. A végeredmény annyiban nem meglepetés, hogy a Clijsters–Zvonarjova különcsata most 6-2-re alakult, annyiban viszont igen, hogy az orosz versenyző az idei két derbit nyerte meg, Wimbledonban, illetve Montrealban.
– A tapasztalatomnak köszönhetem ezt a sikert, és hat-hét döntőt is elvesztettem, mire végre sikerült nyernem. Így aztán jól tudom, Vera, mennyire fájhat ez a vereség, de eljön a te időd – vigasztalta könynyeivel küszködő ellenfelét Clijsters, aki győzelméért 1,7 millió dollárt kapott. Ugyanennyire számít a spanyol világelső, Rafael Nadal is, aki a papírformának megfelelően bő két óra alatt elintézte Mihail Juzsnijt, s pályafutása során először jutott be a US Open lapzártánk után végződött döntőjébe. Ahol a várakozásokkal ellentétben nem az ötszörös amerikai bajnok Roger Federerrel, hanem Novak Djokoviccsal nézett farkasszemet. A szerb kiválóság ugyanis 3 és háromnegyed órás, ötszettes csatában legyűrte a svájci fenomént, ráadásul a zárójátszmában, 4:5-ös állásnál két meccslabdát is hárított. Federer 2004 óta minden évben bejutott a döntőbe, és csak tavaly kapott ki az argentin Juan Martin del Potrótól. A junior fiúk egyesében Fucsovics Márton elvérzett az elődöntőben, a lányok párosában viszont Babos Tímea, oldalán az amerikai Sloane Stephensszel diadalmaskodott, igaz, játék nélkül. A duó idén három Grand Slam-diadalt (Roland Garros, Wimbledon, US Open) aratott.
Női egyes, döntő: Clijsters (belga, 2.)–Zvonarjova (orosz, 7.) 6:2, 6:1. Férfi egyes, elődöntő: Nadal (spanyol, 1.)–Juzsnyij (orosz, 12.) 6:2, 6:3, 6:4, Djokovics (szerb, 3.)– Federer (svájci, 2.) 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.