Coppola lányáé a velencei fődíj

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár számos politikai hangvételű film jellemezte a 67. Velencei Filmfesztivált, a Quentin Tarantino vezette héttagú zsűri Sofia Coppola Valahol című filmjének ítélte az Arany Oroszlánt – derült ki a szombat esti díjátadón. A harminckilenc éves rendezőnő egy hollywoodi sztár lelki ürességét ábrázolta drámájában, a beszámolók szerint Stephen Dorff kiváló színészi alakításával. A zsűri döntésének pikantériája, hogy Quentin Tarantino és Sofia Coppola néhány éve még egy párt alkotott.
A legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt a spanyol Álex de la Iglesia kapta A szomorú ballada trombitára című groteszk hangvételű alkotásáért, amelyben egy bánatos bohóc jut el a szabadságharcos szerepig a Franco-diktatúra alatt. További politikai hangvételű film, Jerzy Skolimowski ír–lengyel–magyar–norvég háborús drámája, az Essential Killing két elismerést kapott: a zsűri különdíja mellett a legjobb férfi főszereplőnek járó kitüntetést Vincent Gallo, a film főszerepében szökevény tálibot alakító amerikai színész vihette haza. A színésznők között Ariane Labed, az Attenberg című görög film főszereplőjének alakítását találták a legjobbnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.