Csángó gyerekek Budafokon

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21. Budafoki Pezsgő- és borfesztivál zárónapján a Ghymes együttes Kézfogás című dalát gyimesközéploki csángó gyermekekkel, valamint az itteni Bartók Béla Általános Iskola diákjaival adták elő. A nagytétényi Bartók Béla Általános Iskola szeptember 3. és 8. között látta vendégül gyimesközéploki testvériskolája diákjait és pedagógusait. A csángó gyerekek részt vettek az iskola néhány tanóráján, illetve műsort adtak elő a borfesztiválon kívül a Klauzál Gábor Művelődési Központban is. Az idei budafoki bormustrát egyébként Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester köszöntője után Jakab István, a parlament alelnöke nyitotta meg szombaton a Savoyai Jenő téren, a hagyományos boráldás és a borlovagrendek felvonulása előtt. A polgármester részt vett a Borlovagok, majd a Chevaliers Törley Pezsgőrendi lovagok avatásán is. A fesztiválon idén is rendeztek bor- és főzőversenyt. Az előbbit a budafoki borászati középiskolában tartották, és a György-villa 2009-es chardonney bora érdemelte ki a Budafok Bora elismerést.
A főzőverseny az iskola tangazdaságának szőlőskertjében zajlott, a zsűri által legjobbnak ítélt ételt a Budafok–Tétény Baráti Körök készítette. Az idei budafoki pezsgő- és borfesztivál az eladási adatok, és az eddigi felmérések alapján látogatócsúcsot döntött. A szervezők szerint mintegy 25 ezer ember volt kíváncsi a programokra és a helyi pincékben tárolt borokra, a Törley Pezsgőüzem gyöngyöző nedűire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.