Csippel védenék az óvodásokat

Csippel akadályoznák meg a gyermekek elkóborlását egy párizsi óvodában jövő évtől. A terv szerint az ellenőrző rendszer központja riasztja az intézmény vezetőit és a szülőket, ha valamelyik kisgyerek elhagyja az engedélyezett területet. A pszichológus szerint ezzel virtuális kalitkába zárják a kicsiket, ami felesleges aggodalmat és félelmet kelt, és megfosztja őket a felnőtt szakemberekkel való bensőséges kapcsolattól is.

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektronikus csippel szerelik fel a gyermekeket, és azzal követik a mozgásukat egy párizsi óvodában – adta hírül a Le Parisien. Az ötlet kiagyalói szerint a szerkezet segítségével azonnal észlik, ha valamelyik kisgyerek elhagyta az intézmény területét. Érvelésük szerint a csipes rendszernek kettős az előnye: általa nemcsak a gyermekőrzés válik egyszerűbbé, hanem az óvoda is kevesebbe kerül, mert a felügyeletet a mostaninál jóval kisebb személyzet is el tudja látni.
Kaliforniában, San Francisco közelében már használnak hasonló jelzőszerkezeteket, ám Európában teljesen újnak számít. Az elektronikus rendszert, amelyet egy nagy biztosítótársaság támogat, jövő év elején a francia főváros egyik óvodájában próbálják ki. Minden gyermek kap egy ruhadarabba rejtett vezeték nélküli jeladót, amely az ellenőrző központhoz kapcsolódik. A teszttel szeretnék bebizonyítani, hogy ez az eszköz biztonságot jelent a kicsiknek. Ha ugyanis a gyermek kilép a területről, a központ sms-ben vagy elektronikus levélben azonnal riasztja az óvoda vezetőit és a szülőket – nyilatkozta a Le Parisiennek Patrick Givanovitch, a csipes felügyeleti rendszert kidolgozó Lyberta cég vezetője.
A tervnek máris jócskán vannak kritikusai, Dominique Ratia-Armengol, a francia gyermekpszichológusok szervezetének elnöke szerint a csipes gyermekfelügyelet rémisztő, hiszen általa virtuális ketrecbe zárják az óvodásokat, ami aggodalmat és félelmet kelt. Ráadásul megszűnne a kicsik nevelésére és szocializálására szerződött oktatók felelőssége, akiknek az az egyik feladatuk, hogy bizalomra alapuló kapcsolatot teremtsenek a gyermekekkel. Maria Da Costa Pereira pedagógus és szakszervezeti vezető szerint a rendszer bevezetése elbocsátásokat jelentene, és azt, hogy a gyermekeket megfosztják a jól képzett, felnőtt szakemberek figyelmétől. Pereire hozzáfűzte: semmi szükség ilyen berendezésekre, hiszen az óvodák többségének a kapuja zárt, azaz nem jelent valós veszélyt a gyermekek elkóborlása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.