Csiripiszli és babsterc

Joó István
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban már – csak Nyugat-Magyarország térségeiről – 16 turisztikai kötetet jelentetett meg a B. K. L. Kiadó. Az újabb zsebkönyv összegzés, tömörítés: Nyugat-Dunántúl értékeit állítja elénk. Méghozzá – amint a fülszöveg ígéri – „csalogató kép- és szóköntösbe öltöztetve”. Az ígéret maradéktalanul teljesül. Ez az útikönyv valóban nem közhely-, zsargon- és szóvirágpéldatár. Célszerűségével, vonzó küllemével csak nyelvi leleménye vetekszik. Akadnak persze túlzások, félresikerült kitételek (például: „folyóvizektől keresztül-kasul átcsobogott tájegységünk”), de az összkép ezeket elbírja.
E mű ugyanis jókedvből, szakértelemből, haza- és anyanyelvszeretetből, nem utolsósorban lelkiismeretes terepbejárásokból született. A kézbe vehető produktum szellős, áttekinthető, fotó szinte minden érdemleges fölkeresendő mellé jut – ami kisebbfajta csoda egy 16x12 centiméteres, 264 oldalas kiadványnál. A felosztás is olvasóbarát. A fejezetek ugyanis nem megyékre – Győr-Moson-Sopronra, Vasra, Zalára – szabdalják a könyvet, hanem témakörökre (csak azokon belül jelenik meg a megyénkénti gyűjtőszempont).
Van, aki tájházak, szabadtéri néprajzi múzeumok után kutat (utóbbiból kettő is van: Szombathelyen és Zalaegerszegen), van, aki borúton barangolna. E sorok írója pusztán a Művészbejáró című fejezetből összeállíthatna magának egy jó kis nyugat-dunántúli körutat, a térség íróinak emlékét idézve. Mert – amint a könyv sorra veszi – itt született és/vagy élt, alkotott Faludi Ferenc, Virág Benedek, Kisfaludy Károly, Berzsenyi Dániel, Dukai Takách Judit, Weöres Sándor, Ottlik Géza, Galgóczi Erzsébet, itt töltötte munkaszolgálata utolsó, tragikus napjait Radnóti Miklós.
Ami a fejezeteket illeti: az Isten közelében a szakrális építményeket, A kő marad a várakat, kastélyokat, az Örökbecsű tárgyaink a múzeumokat, kiállításokat, A történelem forgószínpadán a históriáról valló szobrokat, emlékműveket, sírhelyeket mutatja be. Egyetlen kifogás a kiadvánnyal szemben: ha szerepel a tájjellegű növényi ételek között a szigetközi csiripiszli és a soproni babsterc, akkor okkal hiányolható a vasi dödölle. Bár – lévén felmenőim többsége vasi – lehet, hogy elfogult vagyok…
(Láss csodát! – A Nyugat-Dunántúl kulturális turisztikai értékei. B. K. L. Kiadó, Szombathely, 2009. Ára: 2480 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.