Csökkent a háztartások hitelállománya

MTI
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyaránt csökkent júliusban a háztartások hitel- és betétállománya – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A lakosság júliusban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, devizában azonban többet törlesztett, mint amennyit felvett. Júliusban a háztartások betétállománya is csökkent, a kivonás forintban és devizában is meghaladta az elhelyezést. A háztartások forinthitel-állománya 2735 milliárd forint volt, az összes devizahitel 5712 milliárdot tett ki. A lakossági betétállomány 7252,5 milliárd forintra csökkent.
A háztartások által júliusban felvett forint-jelzáloghitelek összértékei az előző havi jelentős növekedéshez (húszmilliárd forint) képest némiképp, a deviza-jelzáloghitelek új szerződéses értéke pedig jelentősen csökkent. A háztartásoknak nyújtott forintalapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júliusban 93 százalékra nőtt az előző havi 86 százalékról, a lakáshiteleken belül 92 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 92 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt az arányuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.