Dagad a kórháztartozás

A Magyar Kórházszövetség becslése szerint az év végére kilencvenmilliárd forintra nőhet a kórházak lejárt tartozása. Azt egyelőre nem tudni, hogy kapnak-e pluszforrást a fekvőbeteg-ellátó intézmények az idén, s ha igen, mekkora összegre számíthatnak.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év végére kilencvenmilliárd forintra nőhet a kórházak lejárt tartozása – mondta egy tegnap tartott szakmai konferencián Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ez a becslés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felmérésének adataiból következik, amelynek értelmében az év közepén csaknem negyvenmilliárd forint volt az intézmények lejárt határidejű tartozása.
A konferencia résztvevői közül ugyanakkor többen is felhívták a figyelmet arra, hogy az adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, a felmérés ugyanis önbevalláson alapult, és számos lehetőség kínálkozott a menedzsmenteknek, hogy trükközzenek a számokkal. Rácz Jenő hozzátette: feltétlenül pluszforrást kell biztosítani az egészségügyi ágazatnak az idén. Hangsúlyozta azt is, hogy alapvető változásokra van szükség, mert az egészségügyi rendszer így nem működtethető, nem fenntartható, nem finanszírozható és nem fejleszthető. Változtatni kell tehát az ellátó rendszer struktúráján, a finanszírozásán és a szolgáltatási csomagon is.
Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy minél előbb biztosítani kell a kórházaknak az egyhavi finanszírozásuknak megfelelő plusz forrást. Megemlítette azt is, hogy egy számos pontból álló javaslatcsomagot küldtek az egészségügyet irányító államtitkárságnak, amellyel pluszforrás nélkül is javítható lenne valamelyest az intézmények gazdasági helyzete.
Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa is egyetértett azzal, hogy körülbelül egyhavi pluszfinanszírozást, azaz mintegy negyvenmilliárd forintot be kell tenni az egészségügyi rendszerbe. Arról azonban nem tudott beszámolni, hogy a forrás biztosításáról akár elvi döntés is született volna a kormányzaton belül.
Konkrétumról Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sem tudott beszámolni az esetleges konszolidáció terén. Mint mondta, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a szakmai szervezetekkel, többek között arról, hogy ha lesz adósságrendezés, akkor milyen szempontok szerint osszák szét a plusz pénzt.
Szócska Miklós a tegnapi konferencián felsorolta azokat a területeket is, amelyeken fontos módosításokról egyeztet a tárca. Ezek között említette az egészségügyért felelős államtitkár a kórházak esetleges adósságcsökkentésének mikéntjén túl a patikaalapítás szabályainak véglegesítését, a kötelező kamarai tagság visszaállítását, a háziorvosokra vonatkozó szabályozás módosítását és az egészségügyi intézmények területi ellátási kötelezettségének korrekcióját. Szócska Miklós kitért a pszichiátriai ellátás újraszervezésének fontosságára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.