Délszláv rangadó, dél-amerikai belharc

Éliás András
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az első kör a törökországi férfi kosárlabda-világbajnokságon; a négy hatos csoportból négy-négy együttes jutott tovább, így kialakult a kieséses rendszerű nyolcaddöntők párosítása. Az A csoportban a tavaly Eb-ezüstérmes Szerbia és a világranglista-éllovas Argentína magabiztos teljesítménnyel végzett az első két helyen, a dél-amerikaiaknál Luis Scola történelmi sikert ért el: megdöntötte Ernesto Gehrman válogatottbeli pontrekordját, a vb-ken immáron 357 pontot szerezve. A hiányzó Dallas-sztár, Dirk Nowitzki nélkül a német csapat a szerbek elleni bravúrgyőzelem után kiütéses vereséget szenvedett Ausztráliától, majd Angolától is kikapott, így kénytelen volt átengedni a továbbjutást kettejüknek. Utóbbi alakulat egyedüliként képviselheti Afrikát a legjobb 16 között.
A B jelű hatosból kiemelkedett az 1994 óta első világbajnoki sikerére hajtó Egyesült Államok, pedig a 2008-as pekingi olimpiai bajnok gárdából csupán Mike Krzyzewski szövetségi kapitány maradt hírmondónak. Ő az előző idényben berobbant Kevin Durantra, a Lakersszel bajnokságot nyert Lamar Odomra és a rutinos irányítóra, Chauncy Billupsra építette csapatát, amely Horvátországot 28, Szlovéniát 22, Iránt 37, Tunéziát 35 ponttal verte, miközben átlagban 91 pontot szerzett és 66 pontot kapott meccsenként. Az amerikaiakat csupán a brazilok tudták megszorongatni, mindössze két ponttal kaptak ki az örökös aranyvárományostól. Az amerikaiak mögött sorrendben Szlovénia, Brazília és Horvátország végzett a továbbjutó helyeken.
Ankarában léphetett pályára a C csoportban százszázalékosan zárt házigazda, és ha így folytatja, fényes sikert is arathat. A törökök mögött Oroszország, a legutóbb vb-második Görögország és ázsiai hírmondóként Kína került a nyolcaddöntőbe.
A D csoportba kapott besorolást a vb- és Eb-címvédő, 2006 óta minden világversenyen dobogós spanyol válogatott. Az NBA-sztárok, Paul Gasol és José Manuel Calderón nélkül is favorit ibériaiak meglepő vereséget szenvedtek Litvániától és Franciaországtól, így a csoport második helyével kellett beérniük a litvánok mögött. Harmadikként a vb második legeredményesebb játékosa, Kirk Penney által vezetett Új-Zéland, negyedikként Franciaország futott be.
A nyolcaddöntőket mától rendezik Isztambulban, a program a következő, szombat: Szerbia– Horvátország 17.00, Spanyolország–Görögország 20.00; vasárnap: Törökország–Franciaország 17.00, Szlovénia–Ausztrália 20.00; hétfő: Egyesült Államok–Angola 17.00, Oroszország–Új-Zéland 20.00; kedd: Litvánia–Puerto Rico 17.00, Argentína–Brazília 20.00. A kínálatban tehát többek között délszláv és dél-amerikai belharc is szerepel, előbbivel kezdődnek, utóbbival végződnek a nyolcaddöntők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.