Depresszió és szívbetegség

A szív nagyságrenddel több jelet küld az agynak, mint fordítva, mondhatni saját aggyal rendelkezik, ami érez, emlékszik, sőt, „gondolkodik”. Nem meglepő hát, hogy a depresszió kialakulása mögött nagyon sokszor súlyos szívbetegség áll – derült ki Polgár Péter professzor előadásából.

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Molekuláris kémiáról. Szombattól máig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem, a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem, valamint az olasz Nemzeti Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémia támogatásával nemzetközi szimpóziumot rendeznek az aszimmetrikus, tükörkép-molekulákról és azok differenciált előállítását célzó Soai-reakcióról a felsőmocsoládi kastélyszállóban. Az eseményen magyar és olasz kutatókon kívül japán, francia, német, orosz, spanyol és svájci tudósok vesznek részt, köztük maga az eljárás kidolgozója, Kenso Soai japán professzor. Pályi Gyula, a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem kémiaprofesszora, a szimpózium főszervezője elmondta, hogy bizonyos molekuláknak a természetben két változata fordul elő, amelyek egymás tükörképei, és az élő szervezetben e molekulák uralkodnak. Ezért nem csak kémiai probléma, hogy az élő szervezet miért az egyiket és nem a másikat, vagy mind a kettőt alkalmazza, ennek óriási gyakorlati jelentősége van a gyógyszeriparban is. A szimpóziumhoz az alkotó környezetet a felsőmocsoládi barokk kastélyszálló, illetve annak tulajdonosa, Mocsai Lajos, az elismert kézilabdaedző, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya biztosítja. (B. A.)


A szív szervezetünkben betöltött kitüntetett funkciója, érzelemhordozó szerepe a hétköznapi kultúrában és az irodalomban is megjelenik, és ma már nagyon sokan vallják azt is, hogy szívbetegségek legalább annyira közrejátszhatnak a depresszió kialakulásában, mint fordítva. Azt viszont kevesen tudják, hogy nemcsak a szívbetegségek, de nagyon sok más organikus elváltozás is pszichiátriai tüneteket, betegségeket válthat ki. Ilyenek például a szervezet alacsony vízellátottságával összefüggő kórképek, a vér oxigénszintjének csökkenésével járó légzőszervi betegségek, de az autoimmun problémák, a mellékvese-működés rendellenességei vagy a cukorbetegség is. A megfelelő gyógymód kiválasztásához ezért nélkülözhetetlen, hogy laborvizsgálatokkal kiszűrjék, áll-e organikus betegség a depresszió, a mánia vagy éppen a delírium hátterében – mutatott rá többek között Kristóf Andrea, Kovács Attila, Pikó Károly pszichiáterek és Móré Csaba, a konferencia szervezője, az Egészségügyi Holding Zrt. pszichiátriáért felelős főigazgatója.
A pszichiátria egyenjogúsítását zászlójára tűző Pszich-mancipáció címet viselő konferencián parázs vitát váltott ki az a helyzet, ami a pszichiátriai ellátás csúcsintézményeként számon tartott OPNI három évvel ezelőtti bezárásával kialakult. A szakma egy része osztotta, más része pedig élesen elutasította azt az általánosnak mondható közvélekedést, hogy az utcára került közveszélyes betegeknek tudható be a tragikus kimenetelű erőszakos bűncselekmények elszaporodása. A reformpszichiátria képviselői, a betegszervezetek vezetői – köztük Harangozó Judit és Vidor Eszter – amellett kardoskodtak, hogy nincs is szükség hasonlóra, mert egy budapesti intézmény nem képes azért a másfél millió emberért érdemben tenni, akik ma Magyarországon valamilyen pszichiátriai betegségben szenvednek, s túlnyomó többségük nem agreszszív. Ők inkább a nappali kórházak, gondozóhálózatok működésének hatékonyabbá tételében, közösségi terápiákban látják a megoldást. Mások – köztük Kosza Ida – arra mutattak rá, hogy a súlyos pszichiátriai elváltozások aktív szakaszában előfordulnak olyan időszakok, amikor a beteg nem képes kontrollálni, mit tesz, ezért állapota jobbra fordulásáig be kell őt zárni.
Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója lapunknak kifejtette: az OPNI által végzett gyógyítási, oktatási és kutatási feladatok ellátására létre kell hozni egy szervezőközpontot, ami reményei szerint jövő áprilisban nyílik meg. Kifejtette: ugyancsak megkerülhetetlen egy magas biztonságú zárt osztály létesítése, ahol az agresszív és veszélyes betegeket kezelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.