Diktatúrával riogat az MSZP

Az ellenzéki pártok nyers hatalmi önkényt, diktatúrát emlegetnek a kormány első száznapos teljesítményét bírálva. A Szonda Ipsos felmérése szerint a választók közepesre értékelték a kabinet teljesítményét.

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke szerint az Orbán-kormány első száz napjára száz hazugság jutott. Így például nem történt meg a kisebb állam létrehozása, valamint a törvényes elszámoltatás is csak ígéret volt. A politikus szerint a sukorói kaszinóberuházás vagy éppen a Malév ügyében „koncepciós perek körvonalazódnak”. – Rákosi Mátyásról azt mondták, hogy néhány évbe telt neki kiépíteni a róla elhíresült diktatúrát, a Fidesznek úgy látszik, ez sokkal gyorsabban megy – jelentette ki Szanyi.
Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője a távirati irodának nyilatkozva arról beszélt: nem látható egy koherens gazdaságpolitika kialakulása, ami viszont szerinte látszik, az „durván és egyoldalúan” a felső középrétegnek kedvez. Megjegyezte, hiányzik egy átfogó antikorrupciós politika, illetve azok a lépések, amelyek nyomán a kormány maga is elszámoltatható lenne.
Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője közölte: az önkormányzatokkal, a választási rendszerrel, a médiával és a független testületek vezetőinek megválasztásával kapcsolatos jogszabály-módosítások „a nyers hatalmi önkényt jelenítették meg”. Több nemzetpolitikai, oktatáspolitikai és szociálpolitikai kérdésben ugyanakkor szerinte jó irányba indult el a kormányzat. A gazdaságpolitikában szintén vannak biztató kezdeményezések – folytatta –, de ezzel együtt szerinte „jól látszik: a kormány még kétharmados többségének birtokában sem mer hozzányúlni olyan kérdésekhez, mint az államadósság újratárgyalása, az EU-tagság kritikus felülvizsgálata, a multik adóelkerülésének megszüntetése vagy akár a magánnyugdíjpénztárak államosítása”.
A Szonda Ipsos eközben közzétett egy felmérést, ami szerint a többség hármas osztályzatot adna az Orbán-kabinet első száznapi teljesítményére. A Vasárnapi Hírekben megjelent adatok szerint a megkérdezettek negyven százaléka szerint nem változtatott az Orbán-kormány eddigi tevékenysége az ország helyzetén, 37 százalékuk szerint javított, 15 százalékuk szerint rontott, 8 százalék pedig nem tudja, illetve nem válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.