Dolce vita a vízműdíjakból

Évi 220 millió forintba kerül a magyarországi víz- és csatornaszolgáltatók érdekvédelmi szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) működése. Ugyancsak súlyos tízmilliókat emészt fel, hogy a szervezet tagjai részt vesznek a rendre négy-öt csillagos szállodákban tartott rendezvényeken, külföldi konferenciákon. Mindez a szövetség belügye is lehetne, ha a Mavíz költségvetésének nagy része, illetve a tagok utazásainak fedezete nem a fogyasztók által fizetett vízműdíjakból származna.

Munkatársunktól
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mavíz összefogja a szakmában tevékenykedő gazdálkodó szervezeteket, műszaki, gazdasági, jogi szempontból egyezteti és képviseli tagjai érdekeit, elősegíti a nemzetközi gazdasági és szakmai kapcsolatok kiépítését és fejlesztését, támogatja a fejlett technológiák és gazdaságelemzési módszerek elterjedését – így mutatja be magát honlapján a szervezet. Egyes, a szövetséggel elégedetlen tagok lapunknak ugyanakkor elmondták, bár valóban akadnak szakmai jellegű tevékenységek, események, a Mavíz sokkal inkább egyfajta elitklubnak nevezhető, amelyen keresztül a tagság négy-öt csillagos szállodákban tartott, általában többnapos rendezvényeken, külföldi konferenciákon bővíti az ágazattal kapcsolatos ismereteit.
Az internet korában feltétlenül szükséges-e, hogy a vízi közművek igazgatói Hajdúszoboszlón, a gazdasági vezetők Bükkfürdőn, a főmérnökök pedig Egerszalókon, luxuskörülmények között tudjanak csak egymással szóba állni? – tették fel a kérdést a szervezet felháborodott tagjai.

*

Hangsúlyozták: mindez akár belső ügy is lehetne, ha a Mavíz költségvetésének nagy részét, a konferenciákon való részvétel költségeit nem a fogyasztókkal fizettetnék meg. Mindez úgy lehetséges, hogy a szövetségnek fizetendő tagdíjat és az utazások költségeit a társaságok a vízműdíjakból származó bevételekből fizetik – mutattak rá.
A lapunk birtokába került dokumentumból kiderül, a Mavíznek tavaly összesen 220 millió forintnyi bevétele volt, ebből 151 millió a tagdíjakból – azaz a szolgáltatóknak fizetett fogyasztói díjakból – származik. A szövetség kiadásai összesen 227 millió forintra rúgtak, ebből 164 milliót költöttek működési, 63-at pedig különféle szolgáltatási tevékenységre. A működési költségekből 12,3 millió forintot költöttek kiállításokra, konferenciákra, reklámokra, 18,5 milliót „egyéb költségekre”, 8,6 milliót külföldi tanulmányutakra, a Mavíz alkalmazottainak munkabére pedig több mint 55 millió forintot emésztett fel. A szövetség szolgáltatási tevékenységeiből 62,5 milliós bevétel származott, ám azok kiadásai többe, 63 millió forintba kerültek.
Egyszerű halandó nem is gondolná, hányfajta rendezvényt, konferenciát tartanak a vízügy terültén – az események szervezését, illetve az azokon való részvételt a fogyasztókkal fizettetve meg. A Mavíz idei, saját és tagszervezeteivel közös rendezvényei között szerepel például a 2. európai tudományos konferencia a szennyvíziszap-gazdálkodásról. A tegnap kezdődött, kétnapos eseménynek a négycsillagos Danubius Hotel Aréna ad otthont, ahol a felszólalók maximum félórás előadásokat tartanak. A tanácskozás fáradalmait a résztvevők este, a Dunán ringatózó Zsófia főhercegnő hajón elköltött vacsorával pihenhetik ki. A részvételi díj 55 ezer forint plusz áfa, az előadóknak pedig 40 ezer plusz áfába kerül – a lakossági befizetésekből.
Az idei rendezvényei között szerepel továbbá vízi közművek HR-eseinek konferenciája (szeptember 22–23., Lajosmizse, Geréby Kúria Hotel), a X. országos víziközmű-szerelő verseny (szeptember 30.– október 1., Hévíz, Hotel Danubius Health Spa Resort), egy kríziskommunikációs tréning (október 7–8., Bakonybél, Bakony Hotel), a főmérnöki értekezlet (október 12–13., Egerszalók, Hotel Saliris), a gazdasági vezetők értekezlete (október 20–21., Bükfürdő), az ügyfélszolgálati verseny – értékesítési és PR-konferencia (október 28–29., Miskolc, Hotel Palota), az igazgatói értekezlet (november 3–4., Hajdúszoboszló), valamint a VII. szennyvízágazati konferencia (november 10–11., Danubius Thermal Hotel, Margitsziget). Amennyiben úgy döntenek, a Mavíz és tagjai – nem a szövetség szervezésében – mindemellett részt vehetnek az IWA vízügyi világkongresszus és -kiállításon, amit szeptember 19–24. között tartanak Montrealban, Kanadában, október 14-én a Water professionals facing climate change című konferencián Brüsszelben, vagy október 20–23. között Moszkvában a Pure Water – 2010 eseményen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.