Vészesen drágul a fokhagyma Kínában, ami minden bizonnyal komoly hatással lesz a termény világpiaci árára is. Mint arról a Szabad Föld internetes kiadása a Xinhua hírügynökségre hivatkozva beszámolt, a világtermelés 70-80 százalékát adó Kínában 30-40 százalékkal emelkedett a fokhagyma kiskereskedelmi ára. A múlt év második felében kezdődött drágulásban egyebek mellett az influenza is közrejátszott, a távol-keleti országban ugyanis erősen él a hagyományos orvoslás, s ennek influenzaellenes receptúrái nagymértékben a fokhagymára épülnek. Ennek következtében pedig hamar kialakult a hiány a belső piacon, miközben az országnak teljesítenie kellett az exportszerződéseit is.
A távol-keleti áremelkedés hatással lesz hazánk piacára is, hiszen nem tudjuk elkerülni az importot. Nálunk a fokhagymát júliusban– augusztusban takarítják be, és mivel a termés nem tart ki a következő „szüretig”, a kereskedők külföldről hozzák be a különbözetet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 4500 tonna fokhagyma fogy el évente Magyarországon, aminek legalább egyharmada külföldről, főként Kínából származik. Az ottani földművesek havi keresete gyakran a húszezer forintot sem éri el, ezért a szállítási költségeket hozzávéve a kínai lényegesen olcsóbb a máshol megtermelt – például a spanyol – terméknél.

Folytatódik az M9-es autópálya építése