Drágábban jöhet a kínai fokhagyma

Hírösszefoglaló
2010. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészesen drágul a fokhagyma Kínában, ami minden bizonnyal komoly hatással lesz a termény világpiaci árára is. Mint arról a Szabad Föld internetes kiadása a Xinhua hírügynökségre hivatkozva beszámolt, a világtermelés 70-80 százalékát adó Kínában 30-40 százalékkal emelkedett a fokhagyma kiskereskedelmi ára. A múlt év második felében kezdődött drágulásban egyebek mellett az influenza is közrejátszott, a távol-keleti országban ugyanis erősen él a hagyományos orvoslás, s ennek influenzaellenes receptúrái nagymértékben a fokhagymára épülnek. Ennek következtében pedig hamar kialakult a hiány a belső piacon, miközben az országnak teljesítenie kellett az exportszerződéseit is.
A távol-keleti áremelkedés hatással lesz hazánk piacára is, hiszen nem tudjuk elkerülni az importot. Nálunk a fokhagymát júliusban– augusztusban takarítják be, és mivel a termés nem tart ki a következő „szüretig”, a kereskedők külföldről hozzák be a különbözetet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 4500 tonna fokhagyma fogy el évente Magyarországon, aminek legalább egyharmada külföldről, főként Kínából származik. Az ottani földművesek havi keresete gyakran a húszezer forintot sem éri el, ezért a szállítási költségeket hozzávéve a kínai lényegesen olcsóbb a máshol megtermelt – például a spanyol – terméknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.