Drágán működő alapítványok

A kultúra területén működő alapítványok, közalapítványok működési költsége túl magasnak tűnik a szétosztott támogatások arányában – egyebek között ez is kiderült az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2009. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentéséből. Az Országgyűlés kulturális bizottsága tegnap megvitatta és általános vitára alkalmasnak tartotta a 2009. évi költségvetés zárszámadását.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁSZ-jelentés az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) eszközállományának nyilvántartásával kapcsolatos hiányosságokra is felhívja a figyelmet. A támogatási szerződéseket gyakran utólag, a támogatott feladat megkezdése után kötötte meg a kulturális tárca, az elszámolásokat azok hiányosságai ellenére elfogadta – hangsúlyozza az Országgyűlés kulturális bizottságának többségi véleménye.
Az Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park 1,2 milliárd forint ráfordítását a 2009. december 31-i fordulónappal a mérleg „befejezetlen beruházás” soráról kivezették – állapítja meg az ÁSZ jelentése. Az OKM 2010. május végéig egy dokumentummal sem bizonyította, hogy a fővárosi önkormányzattal a beruházás átadás-átvétele megtörtént.
A zárszámadásból kiderül, hogy az OKM igazgatásának eredeti előirányzata az év közben végrehajtott módosítások eredményeként több mint háromszorosára, 16,6 milliárd forintra nőtt. Ennek az összegnek több mint fele a Művészetek Palotájával (MűPa) kapcsolatos kiadásokat fedezte. A MűPa üzemeltetésére tervezett keret szűkösnek bizonyult, amit súlyosbított az euró árfolyamának emelkedése.
A kultúra területén nagyon sok alapítvány, közalapítvány működik, amelyek adott célokra pályázatokat írnak ki, bírálnak el. Ezek működési költsége igen magasnak tűnik a szétosztott támogatások arányában. Az uniós források esetében az EU által meghatározott plafon négy százalék, amibe az intézményrendszer fenntartására fordított összegek is beletartoznak. Ez az arány a Magyar Mozgókép Közalapítvány esetében 7,2 százalék, a Nemzeti Kulturális Alap esetében a kommunikációs kiadásokat is ideszámítva 11,4 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.