Drogtermesztőt ítéltek el

Csibra Tibor
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn fogta el a rendőrség azt a marihuánaterjesztőt Vértessomlón, akit tegnap gyorsított eljárásban hat hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Tatabányai Városi Bíróság. A vádlott garázsában és pincéjében hatvan tő kendert találtak a nyomozók. A férfi saját bevallása szerint drágállotta a füves cigaretta feketepiaci árát, ezért szükségletei kielégítésére kertészkedni kezdett.
A növények lefoglalásakor botanikust hívott segítségül a rendőrség, a szakértő megállapította, hogy a drog hatóanyagtartalma eléri azt a szintet, amelynek alapján a rendőrség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt indíthatott eljárást – közölte lapunkkal Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A férfi vizeletében a tesztek szintén kimutatták a szert, és a terhelt beismerő vallomást is tett – tette hozzá Léber Gabriella.
A gyorsított eljárás jogszabályai a közelmúltban változtak, a nyomozó hatóságnak a korábbival szemben már nem 15, hanem 30 napja van az ilyen ügyekre. Feltétele a tettenérés, illetve hogy a terhelt által elkövetett bűncselekmény várható büntetési tétele nyolc év alatt legyen. Szakemberek szerint a rendőrségi eljárások eredményesebbek lettek, mert 30 nap alatt több bizonyítékot lehet beszerezni. A korábbi gyorsított eljárások egyik buktatója volt, hogy a nyomozó hatóság saját belső adminisztrációs rendszere miatt futott ki többször az előírt határidőből, s utána már az általános szabályok szerint jártak el, ami évekbe is telhetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.