Ébresztő Amerikának

Gazdaságélénkítés kezdetben állami finanszírozású infrastrukturális projektekkel – részben ezzel szeretné beindítani a pangó amerikai gazdaságot Barack Obama. Az amerikai elnök a félidős törvényhozási választás kampányának első napján, hétfőn jelentette be tervét, miután múlt pénteken kiderült: elnöksége idején rendületlenül nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban.

Zord Gábor László
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt hiány nagy szavakból Milwaukee-ban, ahol Obama egy munkásnapi ünnepségen bejelentette szándékát. Eszerint 150 ezer mérföldnyi utat újítanak fel, „amellyel hatszor lehetne körbekerülni a földet”, négyezer mérföldnyi vasutat építenek vagy renoválnak és „150 mérföldnyi kifutópályát” újítanak fel az ország repülőterein. A hat évre (szerencsés esetben Obama második ciklusának a végéig) szóló elképzelés alapja ötvenmilliárd dollár, amellyel az állam beindítaná a folyamatot. Ennek több célja lenne: egyrészt országszerte sok munkaerőt igényelne, másrészt lehetőséget teremtene a bajlódó vállalkozások számára, s ezáltal élénkítené a gazdaságot, harmadrészt pedig segítene megállítani az Egyesült Államok sűrű és fejlett, ám az utóbbi egy-két évtizedben elhanyagolt infrastruktúrájának további hanyatlását. S hogy a finanszírozásnak új utat nyissanak, Obama javasolt egy új állami tulajdonú infrastrukturális bank létrehozását is.
Nem véletlen a nagy ívű bejelentés, amelyet a héten újabb, gazdasággal kapcsolatos bejelentés követ. Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a félidős törvényhozási választások kampánya, amelyen az elnök demokratáinak igencsak össze kell szedniük magukat, ha nem akarják elveszteni többségüket a Capitolium mindkét házában. Múlt pénteken pedig kiderült, hogy tovább nőtt az amerikai munkanélküliség: júliushoz képest 54 ezerrel lettek többen, az országos arány így 9,5 százalékról 9,6-ra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.