Édesen indul a szezon Kaposváron

Ma délután begyújtják a mészkemencéket az ország egyetlen talpon maradt cukorgyárában, s indulhat a répafeldolgozás. A somogyi megyeszékhely száztizenhat éves üzemébe, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába az ország legtávolabbi területeiről is érkezik az „édes” alapanyag.

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei szezonban a kaposvári üzembe szállított 730 ezer tonna répából 105 ezer tonna cukrot állítottak elő. Most 800 ezer tonnát várnak, amelyből 120 ezer tonna édesítőszer készül. Hájos László, a kaposvári gyár igazgatója lapunknak elmondta: a százhetven állandó dolgozójuk mellett további száz alkalmi munkást foglalkoztatnak.
A százhúszezer tonna cukorból az uniós kvóta alapján százötezer hazai piacra kerül, emellett Szerbiából, Horvát-, Cseh- és Lengyelországból importálnak édesítőszert. A kaposvári terméklistán a hagyományos kristálycukor mellett különböző kiszerelésű barna kocka- és mokka-, sütő- és porcukor, valamint cukorliszt készül. Jelentős, együttesen több mint hatszázötvenmillió forintnyi beruházással indul az újabb etap. Korszerűsítették a répaürítőt, jelentős összeget fordítottak a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat kielégítő eszközök beszerzésére, s elkészült egy, a gyárhoz vezető, elkerülő útszakasz. Hájos László végezetül emlékeztetett: a répaszeletek feldolgozása útján nyert biogázból – mint azt korábban megígérték – a városnak is jut; ezzel elsőként a kaposvári termálfürdőt látják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.