Egy cinikus moralista halálára

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új hullám nincs, csak a tenger van – vélte az egyik utolsó nagy „moziszörny”, a tegnap, nyolcvanéves korában elhunyt Claude Chabrol, aki François Truffaut, Jean-Luc Godard és Éric Rohmer mellett a Cahiers du cinéma folyóirat egyik fiatal filmkritikusa volt, mikor 1958-ban megrendezte első játékfilmjét. A szép Serge volt az a mű, amely a francia új hullámot bevezette, az akkori kommersz irányzatokkal szemben egyéni hangot ütött meg, a közönség és a kritikusok egyöntetű elismerését kivívva.
Chabrol igazi munkamániásként több mint hatvan játékfilmet készített, többek között az Unokafivérek, Az állatnak meg kell halnia, A hentes című alkotásaival írta be magát a filmtörténetbe. Kedvelte Georges Simenon regényeit filmre adaptálni, és példaképei, Hitchcock vagy Henri-Georges Clouzot nyomán a sokféle, olykor stílusparódiába hajló bűnügyi történetekkel szórakoztatni a nézőt. Különleges vonzódása volt ahhoz, hogy szép külsőségek között játszódó drámákban mutassa meg a polgárság feslettségét. Hazugság, csalás, bosszú és gyilkosság – hatásvadászat nélkül, kritikai éllel, jókora cinizmussal elbeszélve. Chabrol számos filmjét felfedezettje, Isabelle Huppert segítségével vitte sikerre. Kár, hogy életművének java nem jutott el hozzánk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.