Egy rejtélyes bűntény nyomában

Állítólag öt éven át sikkasztott a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. néhány hónapja távozott gazdasági vezetője, Lovass Eszter, aki feljelentette magát – jelentette be tegnap a cég igazgatója, Zimányi Zsófia, aki erről csak az ügy főszereplőjének hozzátartozójától tud.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal azután, hogy a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. gazdasági vezetője, Lovass Eszter távozott a posztjáról, feljelentette magát a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Bár a céget eddig még nem tájékoztatta a rendőrség, tegnap erről tartott tájékoztatót a fesztiválközpont vezetője, Zimányi Zsófia. Sok állítólagosság hangzott el, kevés konkrétum, csak egy biztos: bűntény történt. A Thália kamaraszínházába meghívót kapott újságírók tegnap kicsit úgy érezhették magukat, mintha a teátrum őszi évada egyik abszurd krimijének a beharangozóján vettek volna részt. Pedig nem.
Zimányi Zsófia szerint a gazdasági vezető nem jogszerű felmondással távozott a posztjáról. Bár a belső vizsgálat jelenleg is folyik, egyelőre úgy tűnik, nem hiányzik pénz a központ kasszájából. Mégis, Zimányi szerint 70-100 millió forint összegű számlákat – az elmúlt öt év forgalmának egy-másfél százalékát – vizsgálják tüzetesebben. Miközben az APEH egy időközben felszámolt cég hat, összesen 3,8 milliós – feltehetőleg fiktív számláin – keresztül jutott el a fesztiválközponthoz. Többek között az euró/forint árfolyam ingadozása miatt sem tűnhet fel a cégnél, ha a könyvelésben 30-40 milliós különbség van – állította Zimányi Zsófia, aki Lovass Eszter egyik hozzátartozójától tud arról, a volt gazdasági vezető feljelentette magát azzal, hogy sikkasztott. Arról, hogy pontosan mennyit, nem volt információja. A Budapesti Őszi Fesztivál költségvetése mindenesetre megvan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.