Egy találkozás bronzból

Csacsifogaton hajtott le a Róma-hegyről Rippl-Rónai József, hogy a kaposvári előkelőségek nevében köszönthesse a kisvárosba látogató Ady Endrét. Ez a kultúrtörténeti esemény is megelevenedett a hét végén Kaposváron, ahol – háromnapos örömünnepen – két, szökőkutakkal ékesített sétálóutcát, színházi és mozielőadásokra is alkalmas zeneházat, három köztéri szobrot és egy szoborcsoportot avattak.

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színházi és mozielőadásoknak, nagyzenekari koncerteknek is helyet ad majd az a háromszázhatvan ülőhelyes zeneház, amelynek megvalósítására csaknem kilencszázmillió forintot fordított a város önkormányzata. Kaposvár egykori Szivárvány mozija újult meg kívül és belül, ám a kulturális nagyberuházás mellett három köztéri szoborra és egy szoborcsoportra is futotta az együttesen 2,4 milliárd forintos városszépítészeti költségvetésből.
Ady Endre és Rippl-Rónai József 1909-es találkozását idézi Gera Katalin és alkotótársa, Csernák Máté a Kapos hotel elé állított szoborkompozíciója. (Ady kaposvári látogatására azért is büszkék a helyiek, mert ez a látogatás ihlette a Kisvárosok őszi vasárnapja című versét.)
Hangulatos, szökőkutakkal ékesített promenád lett a költő nevét viselő utca, a tágas Noszlopy Gáspár utcában pedig a Munkácsy-díjas Bors István Négy évszak című szoborcsoportját láthatjuk. Weber Klára Florentina című szobra várja a vendégeket a Szivárvány zeneház előtt, ugyanott szokatlan, de érdekes látványként Horváth Balázs bronzba öntött zeneházmakettjére is rácsodálkozhatunk. Megkapók mindezek mellett Sörös Rita és Szabó Éva szökőkutak mellé elhelyezett, olvasó és játszó kislányokat ábrázoló zsánerszobrai. A háromnapos kaposvári örömünnepnek vendége volt az ExperiDance, Halász Judit, Demjén Ferenc, Rúzsa Magdi és Tabáni István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.