Együtt a Milan, a Real és az Ajax

Noha a hagyományosan erős futballnemzetek idén is több csapattal képviselik magukat a harminckettes főtáblán, egyik évről a másikra még egyszer sem következett be akkora átrendeződés a labdarúgó Bajnokok Ligájában, mint a jelenlegi, 2010–2011-es kiírásban. Összesen tizennyolc ország együttesei kezdik meg a küzdelmet szeptember 14-én, a tavalyi harminckét csapatból csak tizenkettő maradt talpon. Tegnap a monte-carlói Grimaldi Forumban elkészítették a csoportbeosztást, a sorsolás után a legtöbbet a G jelű négyest emlegetik, amelyben az Auxerre mellett három korábbi győztes, a Real Madrid, a Milan és az Ajax került össze.

Munkatársunktól
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportbeosztás. A: Internazionale, Werder Bremen, Tottenham, Twente. B: Lyon, Benfica, Schalke, Hapoel Tel-Aviv. C: Manchester United, Valencia, Glasgow Rangers, Bursaspor. D: Barcelona, Panathinaikosz, FC Köbenhavn, Rubin Kazany. E: Bayern München, Roma, Basel, CFR Kolozsvár. F: Chelsea, Marseille, Szpartak Moszkva, MSK Zsolna. G: Milan, Real Madrid, Ajax, Auxerre. H: Arsenal, Sahtar Donyeck, Braga, Partizan Belgrád.


Noha Anglia a világbajnokságon leszerepelt, a Premier League tartja magát. Egyedüliként a kontinens országai közül Angliát négy csapat (Chelsea, Manchester United, Arsenal, Tottenham) is képviseli a Bajnokok Ligája főtábláján. Őt követi Olaszország (Internazionale, Roma, Milan), Spanyolország (Barcelona, Real Madrid, Valencia) Németország (Bayern München, Schalke, Werder Bremen) és Franciaország (Marseille, Lyon, Auxerre) három-hárommal, majd Oroszország (Rubin Kazany, Szpartak Moszkva), Portugália (Benfica, Braga) és Hollandia (Twente, Ajax) kettő-kettővel, további tíz országból egy-egy gárda került a legjobbak közé. Összesen tehát tizennyolc ország részvételével zajlik majd idén a BL csoportköre, ahogy azt ez európai szövetség, az UEFA elnöke, Michel Platini reformja elindításánál tervezte.
További érdekesség, hogy csak 12 csapat maradt a tavalyi mezőnyből: a Manchester United – amely egyben a lehetséges 19 részvételből 16-tal rekorder –, a Chelsea, az Arsenal, a címvédő Internazionale, az AC Milan, a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern München, a Rangers, a Marseille, a Rubin Kazany és az Lyon. Kilenc olyan együttes akad, amely már nyert BL-t vagy BEK-et: az Inter, a Barcelona, a Manchester United, a Bayern, az AC Milan, a Real Madrid, a Benfica, a Marseille és az Ajax. Az is új csúcs, hogy hat újonc van a mezőnyben: a Tottenham, a Braga, a Hapoel Tel-Aviv, a Twente, a Bursaspor, illetve az MSK Zsolna. Olyan nemzetet viszont nem jegyezhetünk fel, amely idén először ad csapatot a főtáblára.
Így is összejött egy „halálcsoport”. A G jelű négyesben a Milan, a Real Madrid, az Ajax, tehát három korábbi győztes került össze az Auxerre-rel kiegészülve. A Milan és a Real tavaly is egy csoportban játszott, s mindkettő továbbjutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.