Ejtették a vádat a kémtárgyak ügyében

MN-összeállítás
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség ejtette a vádat, ezért a Fővárosi Bíróság tegnap megszüntette a haditechnikai eszközzel való visszaélés miatt indult eljárást T. Viktorral szemben. A férfi tavaly nyáron olyan tollat rendelt Kínából, amelybe kamerát építettek. A döntés – fellebbezés hiányában – jogerőre emelkedett.
Az ügyészség szerint a golyóstollba olyan eszközt helyeztek el, amely átalakítás nélkül alkalmas arra, hogy azzal rejtett kép- és hangfelvételt készítsenek. Ez a többfunkciós toll haditechnikai, titkosszolgálati eszköznek minősül, amelynek behozatala engedélyköteles, a férfi ugyanakkor nem rendelkezett ilyen irattal – tartalmazta a vádirat. Az ügyészség azért ejtette a vádat, mert az eszköz megszerzése nem, csak a forgalomba hozatala engedélyköteles, a férfi azonban saját célra rendelte a készüléket. A tárgyaláson T. Viktor elmondta: 20 dollárért (4000 forint) rendelte a tollat. Az egyik legnagyobb keresőprogramban két kattintással jutott el az eszközhöz, és egy úgynevezett virtuális számla révén fizette ki. Pár héttel később értesítette a vámhatóság, hogy lefoglalták a csomagot, s gyanúsítottként hallgatják ki. A vádbeli bűncselekmény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett. Az egy külön közigazgatási eljárásban dőlhet el, hogy T. Viktor visszakaphatja-e a tollat.
Ugyancsak tegnap megszüntették az eljárást egy tavaly nyáron nyakkendőbe épített kamerát rendelő férfi ellen is. Ebben az ügyben is ugyanazzal az indoklással született ítélet, mint a másikban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.