Elbizonytalanított az MNB

Szabó Anna
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint valószínű, hogy a keddi jegybanki borúlátó nyilatkozatok hatására emelkedtek tegnap a hazai állampapír-aukció hozamai. A meghirdetett ötvenmilliárd forintot ugyan bőven túljegyezték, ám a magasabb hozamok miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 35 milliárd forintra csökkentette az értékesítést. Az átmeneti elbizonytalanodást mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelést sejtető és a hazai gazdasági növekedéssel kapcsolatos pesszimista előrejelzését közvetlenül megelőző aukción még jóval magasabb, bő háromszoros volt a kereslet. A tegnap eladott kincstárjegyek átlagos hozama 5,82 százalék volt, ami az MNB megszólalása előtti aukcióhoz képest 19 bázispontos növekedést jelent. A rövid lejáratú kincstárjegyek esetében különösen nagy jelentősége van a kamatemelésre utaló kijelentéseknek, márpedig az utóbbi napokban többször is érkezett hasonló hír a jegybank háza tájáról.
– Egyetlen aukció alakulásából nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, az ÁKK nem a kereslet csökkenése miatt csökkentette tegnap a diszkontkincstárjegy-eladásokat – nyilatkozta lapunknak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Hangsúlyozta: az idén lebonyolított aukciókon két és félszer több ajánlat érkezett be a felkínált mennyiséghez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.