Elbúcsúzunk a 75-ös izzótól is

Mától nem rendelhetnek 75 wattos izzókat az üzletek, a raktári készletek pedig várhatóan néhány hónap alatt elfogynak. Ezért, aki szeretne még hosszabb ideig ilyen égőt használni, az jól teszi, ha bevásárol belőle, amíg kapható.

Hajdú Péter
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 75 wattos izzó forgalmazásának megszüntetése a második lépése annak az uniós folyamatnak, amely tavaly szeptemberben, a 100 wattos izzó gyártásának megszüntetésével kezdődött, s várhatóan két év múlva fejeződik be, amikor az összes hagyományos izzó forgalmazása megszűnik. Ezzel az unióban véget ér az Edison-korszak. Az ok egyszerű: a volfrámszálas izzó a felhasznált energia döntő részét hőtermelésre fordítja, s csak töredékét hasznosítja fényként.
– A százwattos izzó egy évvel ezelőtti kivonásakor szerzett tapasztalataink szerint két-három hónap alatt fogy el a raktári készlet, azt követően már 75 wattos villanykörtével nem, csak hasonló fényerejű energiatakarékos izzóval tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat – mondta el lapunknak Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője. – Felméréseink szerint az emberek nagyobbik része nem hallott arról, hogy környezetvédelmi okokból fokozatosan kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból. Akik pedig igen, azok sem az energiatakarékos égőket keresik, inkább a kisebb teljesítményű hagyományosat vásárolják. Ennek köszönhetően világítótest-forgalmunknak alig 17 százalékát teszik ki az energiatakarékos izzók. Az alacsony forgalmat az magyarázza, hogy az árkülönbség jelentős: míg a hagyományos villanykörtéhez már 105-110 forintért hozzájuthat a vásárló, addig a hasonló fényerejű takarékos égők ezerforinttól kezdődnek.
Kérdésünkre a szakember kifejtette, hogy nem számítanak a hagyományos világítótestek forgalomcsökkenésére, mert a 75-ös izzó helyett nagy valószínűséggel inkább 60-as égőket vásárolnak vevőik. Ez történt egy évvel ezelőtt, a százwattos izzók kivonásakor is, amikor a 75-ös égők forgalma emelkedett meg. „Az energiatakarékos izzók iránti kereslet bővülésére most nem, inkább a jövő szeptemberben számítunk, amikor az unió ütemezése szerint a 60-as hagyományos izzók gyártásának megszüntetésére kerül majd sor” – mondta el Fodor Attila. A hazai csillárok jelentős része ugyanis 60 wattos villanykörtével működik, s a még forgalomban maradó 40-es égővel – annak alacsony fényereje miatt – nem lesz helyettesíthető. Az emberek ekkor már kénytelenek lesznek áttérni a drágább, de gazdaságosabban működő energiatakarékos izzókra.
A szakember azt is kifejtette, hogy reményeik szerint a jelentősen megemelkedő forgalom miatt ekkortól további áresésre lehet majd számítani, tapasztalataik szerint ugyanis mindig a legkeresettebb termékek ára csökken a leginkább.
A hagyományos izzók forgalmazásának megszüntetése a hazai gyártást is érinti, hiszen a GE már tavaly októberben bejelentette, hogy a kereslet csökkenése miatt több mint 2500 embert érintő leépítésre készül. A vállalat sajtóosztályától megtudtuk, hogy az akkori menetrend továbbra is érvényben van, vagyis a leépítés következő lépéseként 2011-ben bezárják a váci gyáregységüket, s ezzel megszűnik hazánkban a hagyományos izzó gyártása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.