Elfogtak egy keresett maffiózót Mexikóban

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóváros közelében hétfőn elfogták Barbie-t, azaz Edgar Valdezt, a dél-amerikai ország illetve az Amerikai Egyesült Államok egyik legveszélyesebb és legkeresettebb drogkereskedőjét, akire korábban kétmillió dolláros jutalmat tűztek ki az amerikai hatóságok – adta hírül az AP. A 37 éves bandita a tavaly agyonlőtt Arturo Beltran Leyva maffiavezér legmegbízhatóbb emberei közé tartozott. Barbie-t a Bertran Leyva testvérek elnevezésű drogkartell orvgyilkosainak vezetőjeként ismerték, esélyes volt arra, hogy Arturo halála és fivére, Carlos letartóztatása után a bűnszervezet vezérévé avanzsáljon.
Edgar Valdez elfogásának súlyát jelzi, hogy a hírt megerősítette a szövetségi ügyészség, a közbiztonsági illetve a belügyminiszter, sőt Twitter-oldalán Felipe Calderón mexikói miniszterelnök is. Utóbbi hangsúlyozta, hatalmas eredmény ez a szervezett bűnözés és a drogkereskedők, elosztók elleni harcban. A maffiózó lebukása segíthet abban, hogy a turisták és a befektetők körében az ország visszaszerezze megtépázott tekintélyét.
Az AP szerint az Amerikai Egyesült Államokba csempészett droggal 1990 és 2008 között a Beltran Leyva-csoport hatmilliárd dollár hasznot zsebelt be. A két ország hatóságai szerint ők ellenőrizték a kábítószerüzlet 15 százalékát. A mexikói hatóságok mellett az amerikaik is vádat emeltek Valdez ellen, az ügyészség szerint 2004 és 2006 között nagy mennyiségű droggal kereskedett a keleti partvidéken.
Mexikóban szinte mindennapossá váltak a maffiák közötti, gyakran civileket is érintő leszámolások. Néhány napja 72 illegális bevándorló holttestére bukkantak egy farmon, egy kábítószer-kereskedő banda mészárolta le őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.