Elhunyt a honvéd zászlós

Meghalt tegnap Kolozsvári György, az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonája, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban sebesült meg életveszélyesen. Simicskó István honvédelmi államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy változtatunk az afganisztáni misszió alakulatának összetételén. A tálibok kivonulásra szólították fel hazánkat.

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a kedd reggel elhunyt Kolozsvári György halálát – mondta el az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy vezérkari főnökkel tartott tájékoztatóján a tatai laktanyában, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után. Grósz Andor hangsúlyozta, a zászlós kiemelt ellátást kapott, 24 órás felügyelet alatt állt, a legkorszerűbb eljárásokkal próbálták gyógyítani. Úgy tudjuk, a zászlós életét az utolsó pillanatig próbálták megmenteni az ÁEK-ban. Közben a tálibok felszólították a magyar kormányt, vonja ki csapatait az országból, mert különben újabb áldozatokkal kell számolnia – írta a The Frontier Post című pakisztáni újság.

*

Kolozsvári Györgyöt szeptember 7-i hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter, a parancsot a visszafogadó ünnepségen hirdették ki. Ismert, a katona akkor sebesült meg, amikor támadás érte az Afganisztánban szolgáló magyar PRT hazatérő katonáit szállító egyik konvojt. A támadásban meghalt Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Benkő Tibor vezérkari főnök Kolozsvári György halála után összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolta a miniszternek a katona hősi halottá nyilvánítását.
A Fidesz, az MSZP, az LMP és a Jobbik is részvétét fejezte ki a zászlós családjának, hozzátartozóinak. A Jobbik ugyanakkor megjegyezte: felháborító, hogy a kormány a magyar emberek akaratával ellentétes módon, „az Amerikai Egyesült Államok oldalán egy kifejezetten hódító jellegű, az ásványkincsekért folyó rablóháborúba kényszeríti a Magyar Honvédséget”. Együttérzését fejezte ki az elesett katona hozzátartozóinak Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet is.
Közben a honvédelmi államtitkár elképzelhetőnek nevezte, hogy a honvédség változtat az afganisztáni misszióban részt vevő alakulat öszszetételén. Simicskó István a Hír TV-nek elmondta, döntés egyelőre nincs, de elemzik a helyzetet, és ha kell, a NATO-val is egyeztetnek.

Támadás.
Tálib ellenállók tegnapra virradóra rajtaütésszerű támadásban megölték az észak-afganisztáni Baglán tartomány egyik körzeti vezetőjét és sofőrjét. Ahmad Szerur gépkocsija Baglani-Markazi település térségében haladt, amikor a támadás érte, gépkocsijára egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből) lőttek rá. Baglán tartományban – Puli-Humri központban – szolgál a mintegy 240 fős magyar alakulat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.