Elítélték Döge polgármesterét

Vesztegetésért nem jogerősen három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap Döge polgármesterét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. Vincze Ferenc Tibor kenőpénzügylete egy Hír TV által nyilvánosságra hozott hangfelvétellel pattant ki, ezen a polgármester arról beszél, hogy az iskolaberuházás elnyeréséért ígért húszmillió forintból csak nyolcat kapott meg, és kell neki a többi is.

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, egymillió forint pénzbüntetésre és a perköltség megtérítésére ítélte Vincze Ferenc Tibort, Döge polgármesterét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. Vinczét öt évre a közügyektől is eltiltották. Az ítélet nem jogerős, a védő és a vádlott megalapozatlanságra hivatkozva felmentésért fellebbezett.
Az ítélet szerint Döge polgármestere vezető beosztásával viszszaélve vesztegetési pénzt, húszmillió forintot kért egy vállalkozás vezetőjétől azért, hogy az ő cége nyerje el a 233 millió forintos iskolaberuházás kivitelezését.
2006 augusztusában – azt követően, hogy a szóban forgó vállalkozás és az önkormányzat elszámolási vitába keveredett – a polgármester a dögei piacon szóvá tette, hogy húszmillió forint kenőpénzről volt szó, ám ő abból csak nyolcat kapott meg. Kell a többi is, mert neki, úgymond, rendeznie kell a „hat kölyköt”, akiken a cégvezető szerint a község önkormányzati képviselőit kell érteni. Erről a beszélgetésről az azóta elhalálozott cégvezető felvételt készített, ezt eljuttatta a hatósághoz. A szakértői vizsgálat szerint a felvételen a polgármester beszél, a hanganyag nem manipulált, nincs összevágva. A Toma Attila vezette büntetőtanács ezért bizonyítottnak látta a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés tényét, ami 2–8 év szabadságvesztéssel büntethető.
A bíróság enyhítő körülményként értékelte a polgármester büntetlen előéletét, súlyosbítóként a hasonló bűncselekmények elszaporodását és azt, hogy bár megfelelő jövedelemmel rendelkezik, kifejezetten pénzszerzési szándék vezette a bűncselekmény elkövetéskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.